На порядку денному - районні ради і співробітництво територіальних громад

Дата: 17.08.2024 12:00
Кількість переглядів: 67

Фото без опису 

16 серпня 2024 року в офісі Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація районних та обласних рад» відбувся круглий стіл на тему: Організаційно-правові механізми підтримки співробітництва територіальних громад: від ідеї до реалізації», організований Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України і який був представлений керівником Офісу Конгресу В’ячеславом НЕГОДОЮ.

Фото без опису

До наради долучилися Президентка Асоціації Тетяна ЄГОРОВА-ЛУЦЕНКО, керівник Секретаріату Асоціації Сергій Лечук, а також голови районних та обласних рад, народні депутати, експерти. 

Фото без опису

Ключовою темою засідання була роль районних рад у процесах співробітництва. Учасники одностайно висловилися про те, що має бути чітке розмежування повноважень між міськими/селищними/сільськими, районними та обласними радами.

Говорячи про важливість належного функціонування субрегіонального рівня (що часто викликає бурхливі дискусії) було зазначено, що досвід останніх років вказує на те, що низка повноважень, які в рамках децентралізації отримали громади, все ж таки мають залишатися за районами.

Фото без опису

З метою представлення аргументованих висновків та пропозицій профільному Комітету ВР та Міністерству на майданчику УАРОР створюються робочі групи за сферами (охорона здоров’я, соцзахист, освіта тощо), куди увійдуть представники з числа голів районних, обласних рад та громад. Їх мета чітко і аргументовано визначити, які саме повноваження і чому мають залишитися за райрадами.

Голова Миргородської районної ради Наталія ГИРКА, яка одночасно є членкинею Правління асоціації УАРОР, також взяла участь у роботі круглого столу в режимі відеозв'язку.

Детальніше – у публікації на сайті «Децентралізація»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора