Прокуратура інформує

Дата: 03.06.2024 15:01
Кількість переглядів: 78

Фото без описуІнформація про стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності Миргородської окружної прокуратури на території Миргородського району

Протягом 2023 року правоохоронними органами району вживались заходи, спрямовані на забезпечення стабільності криміногенної ситуації, захисту конституційних прав i свобод громадян та інтересів держави в умовах воєнного стану.

За наслідками роботи 12 місяців минулого року, на території району спостерігалась тенденція до росту злочинності на 14%, при середньо-обласному зростанні на 15%. Протягом зазначеного періоду обліковано 2048 кримінальних правопорушень, порівняно з 1591 за аналогічний період 2022 року.

Структуру злочинності  складають: 47 особливо тяжких злочинів, 944 тяжких злочинів, 389 не тяжких та 666 кримінальних проступків. Проведеним аналізом даних встановлено, що на території району спостерігається ріст майже всіх категорій правопорушень, окрім особливо тяжких, яких скоєно на 2,1 % менше. Разом з цим, відбувся ріст тяжких злочинів на 59,2% (944 проти 593), на 9,9% нетяжких (389 проти 354) та на 11,9% кримінальних проступків (666 проти 595).

Найбільший ріст злочинності відбувся на території Ромоданівської (70,5%), Гоголівської (62,3%) та Петрівсько-Роменської (53,1%) територіальних громад.

Зниження рівня злочинності відбулось на території Сергіївської, Сенчанської, Заводської, Великобагачанської та Лохвицької громад.

Минулого року на території району майже в половину зросла кількість

злочинів проти життя та здоров'я особи (383 проти 263). На 80% зросла кількість вбивств та замахів (9 проти 5). Умисні вбивства скоєно на території Великобагачанської, Великосорочинської, Гоголівської громад по 1, а на території Лохвицької та Миргородської громад по 3. Bci злочини вчинені на побутовому ґрунті, винні особи встановлені, їм обрано запобіжні заходи пов’язані з ізоляцією від суспільства, а кримінальні провадження скеровані до суду для розгляду по суті.

Також, у половину зросла кількість фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень (9 проти 6), у тому числі 4 факти, що спричинили смерть потерпілого. По два такі злочини скоєно на території Заводської, Миргородської та Шишацької територіальних громад та по одному - на території Білоцерківської, Великобудищанської та Ромоданівської територіальних громад. Наразі вказані злочини також розкрито.

Мас місце ріст кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, у тому числі зґвалтування (6 проти 0). Злочини скоєно на території Заводської (3), Шишацької (2) та Лохвицької (1) територіальних громад та вчинені щодо неповнолітніх осіб.

Майже половину від всієї кількості облікованих кримінальних правопорушень, складають злочини проти власності. Минулого року зареєстровано 1010 злочинів проти 81 2 у 2022 році. 3 загальної кількості зареєстрованих злочинів проти власності: 505 крадіжок, з яких 7 квартирних i 10 з автомобілів, 468 шахрайств, 5 грабежів, 3 вимагання та 9 привласнень, розтрат майна, a6o заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем. Проведеним аналізом встановлено, що при зменшенні кількості крадіжок, на 74,6% зросла кількість шахрайств, переважна кількість яких, традиційно пов'язана з виманюванням у потерпілих кодів доступу до власних рахунків (карток), а також проведення попередньої оплати за товари i послуги.

Наразі всі факти відкритого викрадення майна (грабіж) та вимагання розкрито, винні особи встановлені.

Найбільший ріст злочинів проти власності спостерігається на території Гоголівської, Комишнянської, Ромоданівської, Петрівсько-Роменської та Шишацької територіальних громад.

Подальшої активізації потребує протидія кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки. Поточного року задокументовано 28 таких злочинів, що на 12,5% менше ніж поза минулого року. Установлено 26 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами a6o вибуховими речовинами та 2 факт незаконного виготовлення, переробки чи ii ремонту. Найбільше таких фактів виявлено на території Миргородської (10), Лохвицької (4) та Гадяцької (4) територіальних громад.

Дещо активізовано протидію наркозлочинності. Встановлено 125 порушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів a6o прекурсорів. Переважна кількість злочинів вказаної категорії стосується фактів зберігання наркотичних засобів (80), разом з цим, кількість задокументованих фактів збуту зросла з 13 до 15. Найбільше фактів збуту наркотичних засобів зафіксовано на території Миргородської (7), Гадяцької (3) та Шишацької (2) територіальних громад.

Додаткової уваги потребує профілактична робота. Поточного року на 32% збільшилась кількість злочинів, вчинених особами, які раніше ïx вчиняли (367 проти 278), а також, незважаючи на воєнний стан, на 24,3% збільшилась кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп'яніння (256 проти 206). Найбільший ріст таких злочинів спостерігається на території Гоголівської, Ромоданівської та Лохвицької територіальних громад. Разом з цим, майже в половину зменшилась кількість злочинів, вчинених неповнолітніми (14 проти 26). Неповнолітніми злочини вчинялись на території Миргородської громади (5), Великобагачанської, Гадяцької та Заводської громад по 2 та по одному злочину на території Білоцерківської, Великобудищанської та Сенчанської територіальних громад.

Наразі тридцятьма прокурорами окружної прокуратури, здійснюється процесуальне керівництво у 4291 кримінальному провадженні.

Процесуальними прокурорами, разом зі слідчими та дізнавачами поліції, минулого року до суду скеровано 771 обвинувальний акт стосовно 779 осіб.

Взято участь у 1178 судових засіданнях, з розгляду кримінальних проваджень, з них у 311 з постановленням обвинувальних вироків.

У ході нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, прокурорами встановлено 37 фактів безпідставного невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення. За наслідками досудового розслідування у таких провадженнях, 6 скеровано до суду з обвинувальними актами.

3 метою проведення повного, об’єктивного та всебічного досудового розслідування, прокурорами слідчим i дізнавачам надано 721 письмову вказівку.

За наслідками перевірки законності винесення слідчими i дізнавачами поліції постанов про закриття кримінальних проваджень, прокурорами скасовано, як винесені передчасно та необґрунтовано 197 таких рішень. За наслідками досудового розслідування у таких провадженнях, 11 скеровано до суду з обвинувальними актами.

До суду скеровано 42 обвинувальні акти на пріоритетних напрямках роботи, з яких: 20 про корупційні правопорушення, 8 у бюджетній сфері, 4 у сфері земельних відносин та 10 у сфері охорони навколишнього природнього середовища.

Вживались прокурорами заходи i представницького характеру.

3 початку минулого року судами відкрито провадження у справах за позовами прокурора на суму близько 148 млн грн, на кінець року у провадженні судів ще перебувало 11 позовів на загальну суму понад 52 млн. грн. Задоволено 26 позовних заяв на суму понад 290 млн грн. У ході судових розглядів позовних заяв, відповідачами добровільно відшкодовано понад 15 млн грн.

Переважна кількість позовних заяв стосуються захисту інтересів держави з питань земельних відносин.

Вживались прокурорами i заходи, спрямовані на виконання рішень судів. Так, протягом минулого року реально виконано рішення судів на суму понад 128 млн грн, з 130 млн грн, які підлягали виконанню за рішеннями звітного періоду.  Протягом минулого року прокурорами вирішено 203 звернень громадян.

3 загальної кількості, 132 звернення стосувались стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Разом з цим, прокурорами в межах наданих повноважень, вживаються заходи спрямовані на підтримання обороноздатності держави.

Зокрема, за рішеннями суду, постановлених за клопотаннями прокурорів, обвинуваченими у кримінальних провадженнях перераховано на спеціальні рахунки НБУ для потреб Збройних Сил України у 2023 році 105 тис грн, у поточному році 150 тис грн. Також, на потреби Збройних Сил України з числа речових доказів у закритих кримінальних провадженнях, за рішеннями суду, передано 2 автомобілі марки Volkswagen та один автомат АК 47 з 8 магазинами.

Періодично здійснюється відрахування сум одноденної заробітної плати для потреб 3CY та збір гуманітарної допомоги для мешканців різних міст країни у вигляді продуктів харчування тривалого зберігання, засобів гігієни, одягу, ліків тощо.

Робота на окреслених напрямах триває задля забезпечення законності та правопорядку в умовах воєнного стану.

Миргородська окружна прокуратура


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора