Роль та перспективи районних рад обговорено на стратегічному семінарі

Дата: 19.12.2023 22:00
Кількість переглядів: 550

У Києві відбулася масштабна зустріч членів Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР) з представниками центральної влади, у ході якої розглядалися завдання перед органами місцевого самоврядування в умовах триваючої війни, а також особливості адміністративно-територіальної реформи на даному етапі.

Зустріч проходила у формі стратегічного семінару «Нові виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, формування нової регіональної політики та визначення євроінтеграційних процесів», у якому взяли участь члени асоціації – голови районних та обласних рад, а також представники міністерств, Верховної Ради та інших органів влади й організацій.

Одним із ключових питань, що обговорювалися учасниками зустрічі, було майбутнє районних рад. Президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко висловила аргументовану позицію про те, що необхідно зберегти трирівневу систему місцевого самоврядування: область-район-громада. Після реформування районних рад, яке у ході адмінреформи було виправданим кроком, вони продовжують виконувати багато важливих для країни функцій. В умовах викликів воєнного часу їх роль та місце в сучасній Україні потребує додаткового переосмислення.

Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк наголосила на тому, що необхідність посилення ролі громад в Україні є не лише вимогою Європи, це є вимогою українського суспільства. Тому парламент продовжує працювати над важливими законодавчими ініціативами у сфері децентралізації.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВР з питань з питань організації державної влади Віталій Безгін наголосив на ролі місцевої влади у міжнародному співробітництві. Він висловився за те, що районні та обласні ради мають фокусуватись на актуалізації стратегій та розгортанні мережі партнерств задля роботи з Європейськими фондами.

Полтавщина була представлена делегацією у складі голови обласної ради Олександра БІЛЕНЬКОГО, виконавчого директора Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимира МИКІЙЧУКА, голови Миргородської районної ради Наталії ГИРКИ та голови Лубенської районної ради Тетяни КАЧАНЕНКО.

Учасники конструктивної зустрічі погодили намір продовження діалогу з питань місцевого самоврядування в Україні на найвищих рівнях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора