Крок перший - громади об’єдналися заради підтримки ветеранів

Дата: 24.07.2023 21:25
Кількість переглядів: 602

Фото без опису21 липня в приміщенні Миргородської районної ради відбулося підписання меморандуму між Зіньківською, Миргородською та Решетилівською міськими територіальними громадами про співпрацю для вирішення вкрай актуальної проблеми - реабілітації, відновлення, адаптації та інтеграції ветеранів до умов цивільного життя.

Ця непересічна подія стала першим кроком у реалізації пілотного проєкту, ініційованого народним депутатом України Олегом Кулінічем, яким, вперше в Україні, започатковується нова форма підтримки Захисників і Захисниць - соціальне відновлення та подальший супровід в громадах.

Проблема комплексного відновлення ветеранів потребує системного вирішення, а відтак в межах пілотного проєкту, передбачено злагоджену взаємодію всіх повноважних рівнів – від обласної ради та обласної військової адміністрації до територіальних громад. Фінансування здійснюватиметься в межах програм, вивчається питання залучення державних коштів. Безумовно, це потребує відповідної нормативно-правової бази і над цим також працюють.

За ініціативою Народного депутата України Олега Кулініча на рівні Кабінету Міністрів лікувально-реабілітаційною базою для запуску проєкту визначено ПрАТ “Миргородкурорт”.

Процес соціального відновлення – тривалий і багатоетапний. Його початком буде надання особам з інвалідністю внаслідок війни, а також членам їх сімей путівок на оздоровлення до санаторіїв “Миргородкурорту” на 10 днів.

Військові отримуватимуть не лише путівки до санаторію, де можуть покращити своє фізичне здоров’я. Тут передбачено цілу систему послуг і комплексний супровід. Зокрема,  послуги психологічної та соціальної підтримки, роз’яснення щодо соціальних гарантій, тощо. Після завершення курсу в територіальній громаді буде продовжено індивідуальний соціальний супровід кожної сім’ї наших ветеранів.

Програма за рахунок коштів обласного бюджету орієнтовно стартує 1 серпня і передбачає послуги для перших 250 ветеранів та членів їх сімей. Далі - більше. У перспективі, крім коштів громад, обов’язкове залучення під цю програму державних коштів, а також грантове фінансування.

Фото без опису

Після підписання Меморандуму відбулося обговорення комплексного вирішення проблеми на обласному рівні у Миргороді за участю народного депутата України Олега Кулініча, голови Полтавської ОВА Дмитра Луніна, голови Полтавської облради Олександра Біленького, голови Миргородської районної ради Наталії Гирки, голови Миргородської РВА Віталія Дяківнича, представників місцевого самоврядування, голів громад - Миргородської - Сергія Соломахи, Решетилівської - Оксани Дядюнової та заступниці міського голови Зінькова Інни Авраменко.

Фото без опису

Учасники ознайомилися з лікувально-діагностичною базою санаторіїв. Генеральний директор ПрАТ «Миргородкурорт» Олександр Гавловський розповів про реабілітаційні процедури, продемонстрував приміщення, обладнання, тренажери та інші складові комплексу оздоровчих послуг військовим та членам їх родин.

Фото без опису

Перший крок зроблено. Побажаємо всім учасникам проєкту успіху в його реалізації!

У дописі використано фото ТОВ "Інформаційний центр "Миргородщина"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора