У Миргороді вшанували ліквідаторів чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2023 14:46
Кількість переглядів: 588

Фото без опису26 квітня, у день 37 роковин аварії на ЧАЕС відбулося покладання живих квітів до монументу у Сквері чорнобильської слави, що в Миргороді.

У церемонії взяли участь: голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, заступник начальника Миргородської районної військової адміністрації Людмила Горобець, міський голова Миргорода Сергій Соломаха, учасники спілок ліквідаторів Чорнобильської трагедії, депутати міської ради та численна громадськість.

 «Ми завдячуємо вам, дорогі ліквідатори, за сумлінне виконання службового обов’язку, за мужність та силу волі у протистоянні з мирним атомом. Із болем у серці вшановуємо тих, чиї життя забрала чорнобильська трагедія.» - сказала у своєму виступі голова Миргородської районної ради Наталія Гирка.

На заході представники міської і районної влади побажали учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та постраждалим від її наслідків, їх родинам злагоди й щастя та якнайшвидшого відновлення миру. Міський голова Сергій Соломаха вручив ліквідаторам Почесні грамоти Миргородської міської ради.

Нагадаємо, 37 років тому, вночі 26 квітня 1986-го на Чорнобильській АЕС сталась найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, а й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Чорнобильська катастрофа в цифрах:

- 500 тисяч людей померли від радіації, за оцінками незалежних експертів;

- 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, Росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення;

- 2293 українських міст і селищ із населенням приблизно 2,6 мільйона людей забруднено радіоактивними нуклідами;

- 200 тисяч квадратних кілометрів – на таку територію поширилася дія радіації. Із них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора