Як підготуватися і діяти в надзвичайних ситуаціях: посібник з цивільної безпеки

Дата: 21.03.2023 14:24
Кількість переглядів: 401

Щоб українці були готовими до надзвичайних ситуацій, зберегли власне здоров’я та добробут, в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних» презентували Практичний посібник з цивільної безпеки (ЗАВАНТАЖИТИ, pdf 2,4 МБ).


Посібник містить поради та правила, які допоможуть знайти правильні рішення: як у питаннях щоденної побутової безпеки, так і у надзвичайних ситуаціях. Посібник розробила команда ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці з ДСНС України та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Повномасштабна війна, нові умови життя та щоденні виклики навчили українців бути обачнішими, приділяти увагу власній безпеці, безпеці рідних і близьких людей.

«У цьому посібнику ми зібрали найважливішу інформацію для всієї родини, що вкрай актуальна в умовах воєнної агресії з боку ворога. На сторінках збірника можна дізнатися про правила безпеки у побуті, на вулиці, як діяти під час надзвичайних ситуацій, пов’язаних з війною, як надати першу психологічну допомогу та навіть як говорити з дітьми про небезпеки сучасності. Сподіваємося, що ці цінні поради допоможуть нашим громадянам, адже обізнаний – значить захищений», – зазначає речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

Посібник складається з чотирьох тематичних розділів, кожен з яких відповідає за окрему сферу нашого повсякденного життя в умовах воєнного часу:

  • підготовку родини до надзвичайних ситуацій,
  • безпечну поведінку вдома,
  • безпечну поведінку на вулиці,
  • взаємодопомогу.

Крім того, в посібнику є інша корисна інформація:

  • абетка безпеки ДСНС,
  • інструкції та інфографіки щодо дій в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру,
  • порадник щодо того, як зібрати домашню аптечку й надати домедичну допомогу тощо.

«В умовах війни кожній родині важливо не лише мати власний план дій на випадок небезпеки, але й бути пильними та свідомими у щоденних життєвих ситуаціях: як безпечно приготувати їжу та зігрітися, якщо немає електроенергії, як пересуватися вулицями, коли стемніло, що робити, якщо на вулиці помітили підозрілий предмет? Кампанія #БезпекаЦиВільних має підвищити обізнаність українців щодо цих та інших питань, дати їм простий алгоритм дій у різних ситуаціях, який легко запам’ятати», – каже креативна директорка ГО «Інтерньюз-Україна» Діана Іщенко.

Серед інших комунікаційних продуктів кампанії #БезпекаЦиВільних – інфографіки та відео у соцмережах із загальним охопленням у 5 млн користувачів, 45 статей у медіа, 10000 друкованих листівок, практичний посібник для комунікаційників у громадах, тренінги з ефективного висвітлення питань безпеки для мешканців громад.

Довідково: Проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») сприяє Уряду України у впровадженні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» також допомагає Уряду України більш чітко визначити та розмежувати повноваження між органами влади різних рівнів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора