Підсумки роботи Миргородського  міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області за 2022 рік

Дата: 24.01.2023 08:00
Кількість переглядів: 215

Майже 8 років тому, а саме 5 лютого 2015 року прийнято Закон України «Про пробацію», яким визначено головною мету діяльності пробації: безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Пробація України — можливості для змін! Це слоган пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів до реабілітації правопорушників, прав жертв правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи.  

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. По обліках уповноважених органів з питань пробації  проходить 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації і лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації засуджених  до покарань не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, ніж відбуття засудженими покарань пов’язаних з позбавленням волі.

Впродовж 2022 року працівниками Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області  проводилась робота спрямована на реалізацію завдань покладених на уповноважені органи з питань пробації.

За 2022 рік по обліках Миргородського міського сектору  з питань пробації  пройшло 260 осіб ( за 2021 рік – 225) засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та притягнутих до адміністративної відповідальності,  з яких :

  • засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 8 осіб (2021 р. – 6) ;
  • засуджених до  покарання у виді громадських робіт – 19 осіб (2021 р. – 29);
  • засуджених до покарання у виді виправних робіт – 2 особи (2021 р. – 3); 
  • звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 192 осіб (2021 р. – 135);
  • засуджених до штрафу – 14 осіб (2021 р. – 17);
  • притягнутих  до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт – 9 осіб (2021 р. – 24);
  • притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт – 16 осіб (2021 р. – 11);

19 осіб засуджених до покарання у виді громадських робіт, які пройшли по обліках підрозділу пробації відпрацювали 1012  годин громадських робіт. Під час відбування даного виду покарання 4 особи допустили ухилення від відбування даного виду покарання, в зв’язку з чим до правоохоронних органів направлені матеріали для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

Із заробітку осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт протягом  12 місяців 2022 року утримано та перераховано в дохід держави 12521 грн. 38 коп. ( за аналогічний період 2021 року - 21780 грн. 43 коп.).

Впродовж 2022 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації  пройшло 14 осіб засуджених до покарання у виді штрафу. Загальна сума призначеного покарання у виді штрафу складає 223250 грн. Чотирі засуджені особи сплатили штраф, на загальну суму 38700 грн.. Одному засудженому замінено несплачену суму штрафу в розмірі 2250 грн. на   покарання у виді 150 годин громадських робіт.

Миргородським міським сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області забезпечено  виконання 9 постанов про притягнення порушників до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт. 1 осіб допустила ухилення від відбування громадських робіт, за що невідбуту частину громадських робіт замінено на штраф. 

За 2022 рік по обліках Миргородського міського сектору  з питань пробації пройшло 13 осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт. В рахунок погашення заборгованості по аліментах перераховано  36239 грн.84 коп.

З метою реалізації пенітенціарної пробації, як одного із видів пробації,   впродовж  2022 року  працівниками Миргородського  міського сектору пробації забезпечено вирішення питань підготовки до звільнення у пошуку місця проживання щодо 16  осіб ( за аналогічний період 2021 року – 12 осіб).

За 2022 рік до Миргородського міського сектор пробації на виконання надійшло 28 ухвал суду щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб (за 2021 рік -26 ухвал), в тому числі щодо 6 неповнолітніх (в 2021році – 1), підготовлено та направлено до суду 29 досудових доповідей (одна ухвала отримана в 2021 році) , та надано до суду  висновки про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк стосовно 24 осіб ( за аналогічний період 2021 року – 16), з яких щодо 6 неповнолітніх обвинувачених ( в 2021 році – 1).

У цивілізованому світі волонтерство є нормою життя. В Україні значення та роль волонтерів у розвитку суспільства й реалізації державних соціальних програм також високо оцінено й закріплено на законодавчому рівні. Так, Законом України «Про пробацію» передбачено сприяння волонтерів органам пробації у здійсненні нагляду за засудженими, які відбувають покарання в громаді, та проведенні з ними соціально-виховної роботи.

Світовий досвід залучення волонтерів до роботи із засудженими налічує не роки, а століття, і підходи у співробітництві державних органів пробації з волонтерами та громадськими об’єднаннями дуже різні. 

Сьогодні майже 1000 волонтерів пробації у різних куточках України долучаються до роботи з правопорушниками, мотивують їх до позитивних змін і підтримують на шляху змін. Хтось надає професійну допомогу (юридичну, психологічну та ін.), інші власним прикладом та підтримкою допомагають подолати складний період в житті та позбутися залежностей, а ще інші – стають наставниками в житті й реальними справами допомагають знайти роботу чи вирішити матеріальні проблеми.

З метою більш ефективної соціально-виховної роботи із клієнтами пробації Миргородський міський сектор з питань пробації запрошує до  співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Волонтер пробації - фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

З метою проведення регулярного інформування волонтерів пробації про роботу з суб’єктами пробації та новації в системі пробації Державною установою «Центр пробації започатковано телеграм-канал «Волонтерство в пробації» з яким можна ознайомитися за посиланням https://t.me/Volunteeringinprobation.

Ми Вас чекаємо за адресою: м. Миргород вул. Якова Усика, 34. каб. 310, Полтавської області, 37600,

Ел. адреса:pl23@probation.gov.ua, контактний телефон 099-95-88-386.

З більш детальною інформацією про  діяльність органів пробації Ви  можете ознайомитися в соціальних мережах https://www.facebook.com/probation.ua, на сайті Державної установи «Центр пробації» за посиланнями  www.probation.gov.ua ,  та месенджері «Телеграм»  https://t.me/probationUA.

  Юрій Явтушенко
начальник Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора