У Миргороді відбувся круглий стіл з медійниками області

Дата: 03.02.2023 19:50
Кількість переглядів: 556

3 лютого у Миргороді з робочим візитом побувала голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. У залі засідань міської ради відбувся круглий стіл з медійниками Полтавської області. Мова йшла про законодавчі зміни у медіа (Закон №2849-IX, ухвалений від 13.12.2022), який набирає чинності з весни цього року.

Прийняття та подальша імплементація цього Закону є важливим та невід"ємним процесом на шляху до вступу України до Євросоюзу.

В обговоренні медійної теми також взяли участь голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, міський голова Миргорода Сергій Соломаха, керуюча справами виконавчого комітету Миргородської міської ради Антоніна Нікітченко та керівники структурних підрозділів міської та районної ради, відповідальних за організаційну та інформаційно-аналітичну роботу й комунікацію, оператори телекомунікаційних послуг.

Закон «Про медіа»  документ з близько трьохсот сторінок про те, як має функціонувати медіаринок. Загалом це збірка правил для наявних та нових медіа України, яка охоплює процедуру реєстрації, перелік прав та обов’язків всіх типів медіа, перелік заборон та типів санкцій в разі порушень тощо. 

Одним з найважливіших нововведень є створення національного регулятора медіаринку — їм стає Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада). За новим законодавством, Нацрада отримала контроль не лише над радіо та телебаченням, а й над друкованими та онлайн-медіа. Відтепер Нацрада має повноваження накладати санкції на медіа та навіть блокувати їх — раніше це можна було зробити тільки через суд.

"Також новий закон передбачає накопичувальну систему порушень для конкретного медіа. Введено механізм приписів. Це означає, що Нацрада інформує медіа про те, що в їхній роботі виявлено порушення, і просить виправити їх. Приписи не записуються в особову справу, але фіксується кількість порушень,"-  зазначила Ольга Герасим'юк.

 А ще:

-медіа (засіб масової інформації) - засіб поширення масової інформації у будь-якій формі, який періодично чи регулярно виходить у світ під редакційним контролем та постійною назвою як індивідуалізуючою ознакою;

- слова «засоби масової інформації» в усіх відмінках і числах замінено словом «медіа»;

-особа, яка вважає, що суб'єктом у сфері аудіовізуальних, друкованих або онлайн-медіа щодо неї було поширено відомості, які не відповідають дійсності (викладені неповно чи неточно) та принижують її честь, гідність чи ділову репутацію, має право вимагати спростування недостовірної інформації або реалізації права на відповідь. Спростування або відповідь поширюється безоплатно для заявника. Якщо інформація, щодо якої надійшла заява про спростування або реалізацію права на відповідь, поширювалася на платній основі, суб'єкт у сфері аудіовізуальних, друкованих або онлайн-медіа має право вимагати відшкодування завданої йому шкоди від замовника поширення такої інформації в порядку, встановленому законом. Відповідь на відповідь не надається. У спростуванні або відповіді має бути зазначено, яка інформація не відповідає дійсності (викладена неповно чи неточно), коли і в якій програмі чи публікації вона була поширена;

-суб'єкти у сфері медіа та їх працівники не несуть відповідальності за поширення інформації, забороненої цим Законом, а також інформації, що не відповідає дійсності, порушує права і законні інтереси особи, якщо ця інформація: є дослівним або у переказі без спотворення суті відтворенням матеріалів, опублікованих іншим зареєстрованим медіа, або точним за змістом відтворенням оригінальних матеріалів іноземного медіа з посиланням на них; була отримана у відповідь на запит на інформацію, поданий відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», або у відповідь на звернення, подане відповідно до Закону України «Про звернення громадян»; містилася в офіційних повідомленнях або одержана від державних органів, органів місцевого самоврядування (в тому числі іноземних) у письмовій формі, в тому числі була оприлюднена на їхніх веб-сайтах та сторінках на платформах спільного доступу до інформації; є дослівним відтворенням публічних виступів чи повідомлень юридичних осіб, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, народних депутатів України, кандидатів на виборні посади; поширювалася без попереднього запису та містилася у виступах осіб, які не є працівниками відповідного суб'єкта у сфері медіа, якщо працівники такого суб'єкта вжили заходів щодо припинення порушення. Суб'єкти у сфері медіа та їх працівники не несуть відповідальності за поширення інформації, що містить таємницю, яка спеціально охороняється законом, якщо ці відомості не було отримано незаконним шляхом. Суб'єкти у сфері медіа та їх працівники не несуть відповідальності за поширення інформації з обмеженим доступом, якщо суд встановив, що ця інформація є суспільно необхідною (суспільно значимою);

Завершилася зустріч із медіа пресконференцією. Миргородщину презентували КП "Міська телестудія "Миргород" та газета "Рідний край" з м.Гадяч. 


За матеріалами сайту Миргородської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора