Технологію вишивки гадяцької сорочки хочуть внести до списку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Дата: 17.01.2023 15:48
Кількість переглядів: 463

З давніх-давен у кожному куточку України вишиті сорочки мали свій неповторний орнамент та техніку. У жителів Гадяцького краю Миргородщини є своя унікальна техніка вишивки, яка вирізняє її з-поміж інших – нитки кольору індиго, якими шили орнаменти, та цікаве поєднання рослинних і геометричних орнаментів, що створюють неповторні мотиви, характерні для нашого регіону.

Гадяцька сорочка – своєрідна візитівка гадячан. Традиція вишивки збереглася й донині. Більше того, вона переживає період відродження – давні візерунки наразі активно використовуються на одязі, головних уборах, еко-торбинках, поліграфічній продукції тощо.

Прагнучи зберегти культурну спадщину, національні традиції та історичну пам'ять, у 2020 році елемент «Традиція, колористика та технологія виконання Гадяцької вишитої сорочки» було внесено до обласного Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Полтавщини.

Днями у Гадяцькій публічній бібліотеці імені Лесі Українки відбулося перше засідання представника Полтавського обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Олександра Князя щодо подання елементу нематеріальної культурної спадщини «Гадяцька вишита сорочка» до національного переліку елементів НКС.

У ході засідання промоніторено життєздатність елементу НКС «Гадяцька вишита сорочка». Спільно з начальником відділу культури і туризму Гадяцької міської ради Ларисою Труш, директором Гадяцького історико-краєзнавчого музею Наталією Судаковою, носіями та зацікавленими особами елементу НКС обговорено плани подальшої співпраці.

Джерело - сайт Гадяцької міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора