На базі Миргородської лікарні інтенсивого лікування відкрили гінекологічний кабінет безбар'єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства

Дата: 23.12.2022 14:59
Кількість переглядів: 2695

Фото без опису22 грудня у Миргородській лікарні інтенсивого лікування відкрили гінекологічний кабінет безбар'єрного доступу для жінок. На відкритті кабінету побували голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, перший заступник Миргородського міського голови Олександр Острянин, керівник Миргородської лікарні інтенсивого лікування Віктор Харченко, завідувач гінекологічним відділенням лікарні Олена Афанасьєва, представники громадської організації "Бюро гендерних стратегій та бюджетування" з м.Полтава.

За словами представниці ГО "Бюро гендерних стратегій та бюджетування", керівника проєктів Наталії Шкоденко, такі кабінети на території Полтавщини будуть у центрах районів - у Миргороді, Лубнах, Кременчуці та Полтаві. Місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, тут зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Такі кабінети відкрито на базі прийомних та гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів, і облаштовано сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю. В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу відкриваються в районних центрах Вінницької, Волинської, Полтавської, Львівської, Тернопільської і Дніпропетровської областей та будуть доступними для людей з інвалідністю, оскільки пункти оснащені спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду маломобільних жінок. Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

Голова Миргородської районної ради Наталія Гирка говорить: "Діяльність таких кабінетів дуже потрібна. Тому ми будемо робити широку інформаційну кампанію аби в усіх 17-ти громадах району всі знали про цю послугу". 

Професійні навички у виявленні випадків насильства та наданні вчасної якісної допомоги є основою діяльності кабінетів, тому такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації і перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг. 

Кабінет обладнаний Міжнародним Благодійним Фондом «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. 

Відеосюжет про захід можна переглянути ТУТ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора