9 листопада - День української писемності та мови

Дата: 09.11.2022 08:14
Кількість переглядів: 602

День української писемності та мови запроваджений 1997 року відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97. 

День святкування обраний невипадково: 9 листопада — це також день ушанування в Україні пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Дослідники вважають, що саме з нього й починається писемна українська мова.

Всесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб — «Повість минулих літ».

Довідково. Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців — понад 45 млн, більшість з яких живе в Україні. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова — результат інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови — полянського, деревлянського та сіверянського. Для запису нашої мови використовують адаптовану кирилицю, зрідка — латинку в різних варіантах. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84 % спільної лексики), потім польська (70 % спільної лексики) і словацька (68 % спільної лексики).

Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України, а також із-за кордону: Німеччини, Бельгії, Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду.

З 2000 року 9 листопада у прямому ефірі Українського радіо транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен охочий. З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі.

Крім цього, в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щороку долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.


За матеріалами інтернет-видань


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора