Привітали з 100-річним ювілеєм найстаршого жителя Гадяцької громади

Дата: 31.10.2022 10:01
Кількість переглядів: 456

Минуло 78 років від дня вигнання нацистів з української землі – і ось сьогодні свій сторічний ювілей відзначає визволитель, ветеран Другої світової війни, найстаріший житель Гадяцької громади Дмитро Усенко.

Привітати з такою поважною датою та засвідчити повагу життєвій мудрості, багатому досвіду та незламності перед воєнними лихоліттями, які випали на долю ювіляра, завітали голова міської ради Володимир Нестеренко, начальник відділу культури і туризму Гадяцької міської ради Лариса Труш, голова Гадяцької міської громадської організації ветеранів війни та праці Анатолій Київський.

Гості вручили довгожителю квіти і подарунки, висловили слова вдячності за невтомну працю, виховання дітей, за приклад людяності, мужності, сили волі та порядності.

Вітаючи Дмитра Терентійовича з ювілеєм, Володимир Нестеренко зазначив, що саме на таких людей потрібно рівнятися нинішньому поколінню, набиратися у них досвіду, бути такими ж чуйними та надійними. Адже вони є не тільки очевидцями історичних подій минулого століття, а й носіями глибокої життєвої мудрості.

А розповісти нашому ювіляру й справді є що. Довге та насичене різними подіями життя прожив наш земляк. Це і голодомор, і Друга світова війна, і відбудова народного господарства…

Дмитро Терентійович – ветеран Другої світової, учасник бойових дій, полковник запасу народився 29 жовтня 1922 року в місті Гадяч. Після закінчення десятирічки вступив до Лебединського учительського інституту. Вчитися не довелося. Бо розпочалася війна. Відправили в артилерійські війська на навчання. Згодом став лейтенантом, командиром взводу, командиром артилерійської протитанкової батареї.

Воював на різних фронтах. Під час боїв на Другому Білоруському фронті був поранений, у результаті чого в госпіталі довелося ампутувати ногу і комісувати.

За доблесть і звитягу, проявлені в боях, полковника Дмитра Усенка нагороджено трьома орденами та більше двадцятьма медалями.

Після демобілізації Дмитро Усенко повернувся до Гадяча. Мирне життя розпочав із завершення навчання в учительському інституті та здобуття професії.

Тривалий час працював у різних школах колишнього Гадяцького району. Останні 15 років очолював Гадяцький райком профспілки працівників освіти. З 1983 року – на заслуженому відпочинку.

Дмитро Терентійович – активний учасник військово-патріотичного виховання молоді Гадяцької громади, за що неодноразово отримував подяки. Саме ця молодь зараз боронить нашу землю від російського ворога.


Джерело - сторінка Гадяцької мської ради у фейсбук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора