Робити добрі справи завжди приємно

Дата: 03.08.2022 14:08
Кількість переглядів: 715

Чи думав хтось із нас про те, що одна мить може перевернути світ із ніг на голову? Найстрашніші думки стали реальністю 24-го лютого. Підступний ворог нищить усе, до чого звикли і що надбали, забирає життя і розлучає з рідними. Сотні тисяч людей були змушені покинути рідні домівки та шукати прихистку деінде. Багатьох доля привела до центрального регіону - на Полтавщину.

Від початку бойових дій громади Миргородського району прийняли понад 30 тисяч осіб із Донеччини та Луганщини, Сумщини та Харківщини. Усім, хто звертався, допомагали із поселенням, організовували допомогу речами і харчами, місцеві жителі ділилися пожитками, ставилися до нових мешканців як до рідних. Багато людей приїздили сім’ями, зі старенькими батьками та малими дітьми, з домашніми тваринами. Здавалося, це все тимчасово та ось-ось можна буде повернутися додому. Зараз же зі сльозами на очах деякі наші співвітчизники відверто говорять – повертатися їм немає куди. 

У березні-квітні Полтавщина, і Миргородщина зокрема, зустрічала евакуаційні автобуси та поїзди. Тим людям, які обирали залишитися тут, пропонували житло. Звісно, родинам було зручно оселитися разом, тож для цієї потреби місцева влада підготувала та обладнала спеціальні локації, переважно заклади освіти та гуртожитки. Таким чином, насьогодні у Миргородському районі майже тисяча осіб знаходиться у центрах колективного проживання.

Голова Миргородської районної ради Наталія Гирка відвідує місця колективного проживання переміщених осіб, яких у Миргородському районі нараховується майже 40. З робочим візитом Наталія Олексіївна уже побувала у Великосорочинській, Шишацькій, Великобагачанській та Миргородській громадах. Де б не була – везе гостинці, які вдалося зібрати завдяки фінансовій участі донорів, у тому числі й міжнародних. Аналізує почуте й побачене в результаті живого спілкування з людьми, багатьом допомагає вирішувати нагальні потреби. Спільно з військовою адміністрацією завжди спільно обговорюємо і вирішуюємо питання, які знаходяться у межах компетенції районної гілки влади.  

Першого серпня відбувся робочий візит голови Миргородської районної ради Наталії Гирки до Великобагачанської громади - до двох центрів, де проживає 25 осіб. Разом із заступником Великобагачанського селищного голови Олександром Пилипенком Наталія Олексіївна запиталася у нових жителів громади якої допомоги вони наразі найбільше потребують. У пріоритеті виявилися продукти харчування та сезонний одяг, адже зима не за горами. Турбуються також і про безпеку під час навчального процесу, що розпочнеться менше ніж за місяць.

Принагідно мешканцям центрів колективного проживання передали продуктові набори від іноземного фонду We stand with Ukraine, який від початку війни діє з партнерами World Food Programme та Samaritan's Purse. Вміст пакунку - це 7,5 кг рису, 15 пачок спагеті, 1 літр олії та 5 банок м’ясної консерви. Залучити благодійну допомогу вдалося завдяки співпраці з іноземним фондом пастора християнської євангельської церкви «Салім» у місті Миргород Віталія Амосова. Дітям адресували набори із корисними приладдям та іграшками. Таким гостинцям вони щиро дякували.

Полтавщина, і Миргородщина зокрема, від початку війни гідно зустріла своїх співвітчизників з районів активних бойових дій, активно готується до зимового сезону та може іще приймати мешканців з евакуйованих територій. Така теза прозвучала під час відвідин цими днями обласного центру Віце-прем’єр-міністром - Міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук. За потреби і Великобагачанська громада буде готова зустріти нових жителів, забезпечити їм турботу, комфорт та безпеку. А перемога – вона близько. Наближаємо її всі разом, кожен на своєму фронті.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора