У Миргороді готуватимуть фахівців низки актуальних спеціальностей

Дата: 25.07.2022 16:32
Кількість переглядів: 2299

Фото без опису22 липня у Миргородській районній раді відбулася робоча зустріч з деканом факультету природничих наук Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка Наталією Мацай. У якій взяли участь керівник секретаріату депутатської групи «Довіра» у Верховній Раді України, помічник народного депутата України Олега Кулініча Юлія Нерода, депутат Полтавської обласної ради Олег Діденко та депутат Миргородської районної ради Ігор Діденко.  

Миргородщина – аграрний край, тому ми всі повинні докласти зусиль до того аби виховати достойну зміну фахівців, зокрема і для підприємств аграрного сектору. Вищий навчальний заклад, який уже розпочав свою роботу у центральній садибі району, має усі необхідні ресурси для цього – висококваліфікований викладацький склад, актуальні спеціальності, передові технології навчання. Університетська освіта відповідатиме всім вимогам сучасного суспільства.

На теренах Миргородщини працює низка аграрних підприємств, які постійно потребують дипломованих фахівців. Так, керівники ТОВ "Великобагачанський комбікормовий завод" Олег та Ігор Діденки підкреслили у розмові, що підприємство щосезону шукає фахівців, які б удосконалювали свої знання на практиці, так би мовити, за роботою в полі. Тож маючи диплом про завершення університету національного рівня, офіційно працевлаштуватися буде досить просто. 

Крім того, здобуття університетської освіти для молоді за місцем проживання в умовах війни в державі – є вкрай актуальним. Учасники зустрічі підкреслили, що для розвитку району з високим рівнем аграрного виробництва особливе значення матимуть спеціальності факультету природничих наук, як суто сільськогосподарська спеціальність «Агрономія», так і спеціальність «Науки про Землю», за якою готують фахівців у сфері землевпорядкування та спеціальність «Садово-паркове господарство» з підготовки фахівців з ландшафтного дизайну та зеленого благоустрою міст та селищ. Нового спрямування набуває і підготовка фахівців-екологів. Враховуючі підвищення попиту на фахівців біологів та хіміків, популярними стали й ці природничі спеціальності, а також вчительські спеціальності за природничо-математичним спрямуванням – підготовка вчителів біології та основ здоров’я, хімії, географії та математики.

Наталія Мацай зазначила, що в університеті, за названими спеціальностями, здійснюється підготовка за рівнями вищої освіти бакалавра та магістра. Вступ на бакалаврат (на базі 11 класів) на місця державного замовлення, денної та заочної форм навчання, можливий за умов складання НМТ при отриманні балу не менше 125 (або надання результатів ЗНО 2019-2021 рр.). Завдяки державній підтримці цих спеціальностей, на них завжди надається значна кількість бюджетних місць. Для тих хто має бажання навчатись на контрактній основі, у цьому році є можливість вступу за цими спеціальностями на підставі мотиваційного листа, складеного абітурієнтом. Маючи диплом молодшого бакалавру, або молодшого спеціаліста, або фахового молодшого бакалавра за будь-якою спеціальністю абітурієнти можуть вступати відразу на другий або на третій курс бакалаврату.

Прийом заяв до університету на бакалаврат розпочнеться 29 липня і завершиться 8 серпня, для тих хто вступає на бюджет без результатів НМТ (ЗНО 2019-2021) та 23 липня для тих хто вступає за результатами НМТ (ЗНО 2019-2021) або на конракт. Важливо підкреслити, що цього річ вступ на магістратуру за спеціальностями факультету на бюджетну форму навчання здійснюється за результатами фахового іспиту в університеті, а на контрактну – тільки на підставі мотиваційного листа абітурієнта.


Заяви до вступу на магістратуру на бюджет та контракт приймаються з 16 серпня по 15 вересня. Особлива увага приділяється вступникам із тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій, для яких розроблено спрощену процедуру вступу. За спеціальністю «Агрономія» є можливість продовження навчання в аспірантурі. Структурні підрозділи університету пропонують навчання за своїми спеціальностями не тільки молоді цьогорічного випуску, але й тим хто має певний рівень освіти та хотів би його підвищити. Для них з’являється унікальна можливість здійснити свою мету безпосередньо за місцем свого проживання.

Особлива увага учасників зустрічі була приділена заходам профорієнтаційної роботи серед випускників району під час вступної кампанії-2022 зі спеціальностей факультету. Розповіла Наталія Юріївна й про спеціальності інших структурних підрозділів університету за якими готуватимуть фахівців у м. Миргород, а саме: спеціальності напрямку економіки та бізнесу, сучасних інформаційних технологій, а також унікальну медичну спеціальність – «Технології медичної діагности та лікування». У коледжах університету здійснюватиметься підготовка як за мистецькими напрямками, так і за спеціальностями технічного та економічного спрямування.

Загалом діалог вийшов досить змістовним та по завершенню робочої зустрічі кожен з учасників мав план заходів для того аби зі свого боку зацікавити абітурієнтів на вступ до вищого навчального закладу, який працюватиме у Миргороді. 

Нагадаємо, що консультаційний пункт Луганського національного університету імені Тараса Шевченка працює за адресою: м. Миргород, вул. Гоголя, 90, приміщення Миргородської гімназії ім. Т.Г. Шевченка (1 поверх); консультації зі спеціальностей які мають додаткову державну підтримку: 0509459231, 0509564158, 0507671066, 0669778027 (Вайбер, Ватсап, Телеграм).

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора