Інформація про суспільно-політичну ситуацію у Миргородському районі під час дії правового режиму військового стану

Дата: 16.06.2022 14:08
Кількість переглядів: 974

Фото без опису14 червня відбулася 12 позачергова сесія Миргородської районної ради. На якій депутати зокрема прийняли до відома рішення «Про суспільно-політичну ситуацію в Миргородському районі під час дії правового режиму військового стану». З даного питання доповідав начальник Миргородської районної військової адміністрації Віталій Дяківнич.

Публікуємо для ознайомлення інформаційну довідку, озвучену на сесії.

Адміністративний устрій у умовах правового режиму військового стану

24 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський видав Указ "Про введення воєнного стану в Україні", яким в Україні було введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб (продовжено до 23.08.2022 р.).

Іншим Указом Президента України від 24 лютого 2022 року "Про утворення військових адміністрацій" було утворено 24 обласні та Київську міську, а також районні військові адміністрації для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку.

Таким чином, з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено особливий правовий режим, що передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Разом з тим, це не означає припинення діяльності визначених Конституцією та законами України органів державної влади і органів місцевого самоврядування.

До повноважень утворених військових адміністрацій належить запровадження і здійснення заходів правового режиму воєнного стану разом з військовим командуванням, самостійно або із залученням органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також здійснення на відповідних територіях повноважень місцевих державних адміністрацій. Вони здійснюватимуть свої повноваження до припинення або скасування воєнного стану. 

 24 лютого 2022 року після набуття Миргородською районною державною адміністрацією статусу військової та призначення її начальника, в тісній співпраці з Миргородською районною радою та територіальними громадами Миргородського району розпочалися та на даний час виконуються заходи щодо функціонування території в правовому режимі військового стану:

  • у лютому 2022 року розроблена та прийнята районна програма "Територіальної оборони Миргородського району", метою якої є покращання матеріально-технічного забезпечення територіальної оборони, військових частин та правоохоронних органів, які дислокуються на території Миргородського району;
  •  організовано охорону об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення району, силами добровольчих формувань територіальних громад, територіальної оборони ЗСУ, та роти охорони Миргородського районного ТЦК та СП;
  •  проведено уточнення захисних споруд цивільного захисту на території району;
  • запроваджено комендантську годину на території району та встановлено спеціальний режим світломаскування;
  • введено в дію мобілізаційні потужності 36 підприємств на території району для потреб оборони;
  • проведено уточнення складу органів з евакуації, планів евакуації населення та матеріальних цінностей по територіальним громадам району;
  • приведено територіальну підсистему єдиної державної системи цивільного захисту у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня «ПОВНА ГОТОВНІСТЬ»;
  • визначено та здійснюються заходи з підготовки території району до оборони в особливий період, видано наказ начальника військової районної адміністрації про спорудження фортифікаційних споруд на території району;
  • прийнято розпорядження начальника районної військової адміністрації від «Про створення продовольчого резерву Миргородського району в умовах воєнного стану», визначено пункти зберігання та формування продовольчих наборів, ведуться роботи в даному напрямку.

Інформація щодо виконання програми «Територіальна оборона Миргородського району на 2022 рік»

Основним завданням Програми є: сприяння у підвищенні боєздатності та покращення матеріально-технічного забезпечення, надання допомоги щодо забезпечення особового складу підрозділів територіальної оборони, військових частин та правоохоронних органів, що дислокуються на території Миргородського району, спорядженням і сучасними матеріально-технічними засобами, покращення рівня захисту та збереження життя військовослужбовців під час виконання покладених на них завдань завдяки якіснішому облаштуванню позицій військ і блокпостів.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів територіальних громад, які передані як субвенція до районного бюджету. Станом на 01 червня 2022 року на виконання Програми громадами перераховано 4 792 тис. грн.

Програмою передбачено матеріально-технічне забезпечення районних підрозділів територіальної оборони, підрозділів Збройних сил України, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, районної військової адміністрації, а саме:

  • надання практичної матеріальної допомоги;
  • забезпечення якісними транспортними послугами;
  • забезпеченн яхарчування;
  • впровадження нових методів та підходів у взаємодії між підрозділами;
  • планування заходів кругової оборони населених пунктів, заходів захисту важливих об'єктів інфраструктури.

З цією метою на виконання заходів Програми були використані кошти:

  •    для матеріально – технічного забезпечення - в сумі 1 177 тис.грн, (придбана комп”ютерна та оргтехніка для військових, будівельні матеріали, 20 комплектів рацій, та ін.);
  •    на заходи спеціального призначення -  в сумі 363 тис.грн (придбаний квадрокоптер та тепловізор);
  •   на запасні частини та комплектуючі для ремонту автомобільної техніки та технічних засобів, а також на придбання паливо-мастильнихматеріалів - всумі 686 тис. грн.

Робота з ВПО

Починаючи з 24 лютого 2022 року на територію Миргородського району масово почали переселятись особи, які змушені були покинути свої домівки через воєнні дії. У зв’язку з цим організовано прийом документів про реєстрацію внутрішньо переміщених осіб через територіальні громади району та через  управління соціального захисту населення.

Всього по Миргородському району зареєстровано 25 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, відповідно до законодавства дана категорія осіб має право на соціальні виплати для дітей та осіб з інвалідністю у розмірі 3 тисяч гривень та для інших осіб - у розмірі 2 тисяч гривень щомісячно.

До органів соціального захисту надійшло близько 14 тисяч звернень від сімей внутрішньо переміщених осіб.

Управлінням соціального захисту населення та віддаленими відділами управління, які знаходяться і діють в межах колишніх ліквідованих районів, забезпечено своєчасне призначення соціальних допомог майже на рівні 97 відсотків.

Дуже актуальним постає питання щодо ВПО, які на даний час розміщені в навчальних закладах всіх форм власності на територіях громад. Адже до першого вересня необхідно провести роботи по підготовці приміщень до нового навчального року.

Земельні відносини під час дії воєнного стану.

Із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» було запроваджено державну реєстрацію договорів про використання земель замість державної реєстрації прав.

Відтак, державну реєстрацію таких договорів здійснює Миргородська районна військова адміністрація. Реєстрації підлягають:

       - договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування;

      - договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду постійними користувачами, емфітевтами;

      - договори про передачу права землекористування;

      - договори про внесення змін до зазначених договорів та їх розірвання.

Організація та надання гуманітарної допомоги ВПО та підрозділам ЗСУ

Протягом всього періоду дії воєнного стану Миргородська районна військова адміністрація спільно з Миргородською районною радою та територіальними громадами  спрямовують свої зусилля на допомогу, кооперацію з волонтерськими організаціями, підтримку ЗСУ та обороноздатності України.    

Надійною допомогою наших військовослужбовців та сил територіальної оборони є пункти гуманітарної допомоги та волонтери. Із четвертого дня повномасштабного вторгнення російської федерації на базі Миргородського міського будинку культури за сприяння Миргородської міської ради було організовано пункт гуманітарної допомоги для військових. 

У перші дні дії пункту вдалося забезпечити мобілізованих військовослужбовців та ТрО у Миргороді понад 400-ма матрацами, подушками, ковдрами, продуктами харчування, медикаментами, військовим одягом та взуттям, засобами особистої гігієни, технічними засобами на інше.

Із перших днів війни до Миргорода та району почали прибувати люди із території, де велися активні бойові дії. У березні через Полтавську область був наданий "зелений коридор"для евакуації жителів Сумщини. Маршрут цього коридору проходив через Миргородський район, приймали сусідів у м.Лохвиця. Для них була надана необхідна допомога, харчування. Із Полтави сумчани мали змогу потягами рухатися у напрямку західних областей України. Багато було і бажаючих залишитися на території нашої області та району.

Понад 25 тисяч вимушених переселенців нині зареєстровано у Миргородському районі (найбільша кількість у Миргородській ТГ - 5930, Шишацькій ТГ - 2292, Гадяцькій ТГ - 1721, Лохвицькій ТГ - 1704). аби допомогти та підтримати їх Миргородська РВА та Миргородська райрада консолідували зусилля та спрямували гуманітарну допомогу у сільські та селищні громади краю. В Березні-квітні 12 територіальних громад отримали три транші адресних допомог за потребами - це продукти харчування, речі особистлї гігієни, дитяче харчування, одяг, ковдри тощо.

Починаючи з 27 квітня 2022 року Миргородська районна військова адміністрація розпочала безкоштовно роздавати продуктові набори для переселенців від Полтавської обласної військової адміністрації. Індивідуальні продуктові набори містять в собі такі продукти харчування: борошно, цукор, консерви, згущене молоко, олія, каву та печиво. Із 2 по 11 травня 2022 року працівники Миргородської районної військової адміністрації працювали у центрах територіальних громад району, і внутрішньо-переміщені особи саме цих громад мали змогу на місці отримати продуктові набори. На даний час видано 19500 продуктових наборів.

Усі 17 громад Миргородського району продукти харчування отримали відповідно до тієї кількості вимушених переселенців, яку вони прийняли. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора