У Миргороді вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2022 13:11
Кількість переглядів: 833

У Сквері Чорнобильської Слави, що в Миргороді, 26-го квітня відбулося покладання квітів з нагоди Дня вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Участь у ньому взяли голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, заступник начальника Миргородської районної військової адміністрації Михайло Коркішко, міський голова Миргорода Сергій Соломаха, учасники міських громадських спілок чорнобильців. Присутні хвилиною тиші вшанували пам"ять ліквідаторів, яких сьогодні немає з нами.

«Одну із найбільших у світі техногенних катастроф – аварію на ЧАЕС пам’ятає увесь світ. Її наслідки відчули на собі жителі багатьох європейських країн. Низький уклін та глибока вдячність усім учасникам ліквідації, які ціною власного життя та здоров’я стали на захист рідної землі та її народу.»- говорить Наталія Гирка.

До слова, до 36-х роковин Чорнобильської трагедії у Миргородській бібліотеці презентують книгу «Чорнобиль-незагоєна рана України» авторства Василя Вертелецького, Володимира Листопадного та Івана Кіріченка. Книга побачила світ завдяки фінансовій підтримці міської, районної влади та спонсорів.

Довідково: Вибух на 4-му реакторі ЧАЕС спричинив потрапляння в атмосферу 300 мільйонів кюрі радіонуклідів. Для порівняння: атомна бомба, скинута на Хіросіму, це 5 мільйонів кюрі. 200 видів різних радіонуклідів потрапили в довкілля.

Основне забруднення сформували цезій-137, стронцій-90, плутоній-239 і плутоній-240. А також йод-131.

Унаслідок цієї катастрофи радіаційного забруднення зазнали понад 145 тисяч квадратних кілометрів території України, приблизно 5 тисяч населених пунктів.

Вплив катастрофи відчули на собі також Білорусь, Швеція, Норвегія, Польща, Австрія, Швейцарія, Німеччина, Фінляндія, Велика Британія.

Прямі та непрямі економічні збитки України внаслідок Чорнобильської катастрофи становлять близько 180 мільярдів доларів. Постраждали приблизно понад 5 мільйонів осіб на пострадянському просторі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора