19 лютого - День Державного Герба України

Дата: 19.02.2022 12:06
Кількість переглядів: 640

Як державний символ – Державний Герб України, тризуб був затверджений постановою Верховної Ради України №2137-XII від 19 лютого 1992 року.  Тризуб є одним із трьох державних символів. 

Наш герб, наша святиня,  має давню та величну історію, він народжений із споконвічного народного прагнення  до волі та незалежності та уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього.

Відкритий конкурс щодо створення проєкту Державного Герба України відповідно до Постанови Верховної Ради був оголошений 24 червня 1991 року (тобто ще за існування СРСР). Під егідою Комісії з питань культури і духовного відродження ВР було створено робочу групу-журі з народних депутатів, істориків, мистецтвознавців, музейників.

На конкурс надійшло понад 200 робіт (усі вони тепер зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління). Переміг проєкт історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького.

На думку Гречила, тризуб у графічній традиції періоду правління Великого князя Володимира був прийнятий невипадково: «Саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі. У 1918 році тризуб також було обрано гербом УНР як символ соборності українських земель. Такий герб має ідею поновлення традиції державності». 

Шануймо наші державні символи, наші обереги, за які помирали кращі  сини та доньки української землі!


За матеріалами відкритих інтернет-джерел
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора