Про пільгове перевезення жителів Миргородського району

Дата: 14.02.2022 10:49
Кількість переглядів: 506

На десятій сесії Миргородської районної ради депутати ухвалили рішення за №5 «Про право на пільговий проїзд окремих категорій громадян – жителів Миргородського району».

Начальник управління соціального захисту Миргородської райдержадміністрації Людмила Горобець надала фахове роз"яснення за темою. Далі – тези її виступу.

«Низкою законів України та постанов Уряду окремим категоріям громадян надано гарантоване державною право пільгового проїзду на різних видах транспорту загального користування.

На обліку в управлінні соціального захисту населення Миргородської районної державної адміністрації в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 60 тисяч 510 осіб, які мають право на пільговий проїзд у приміському автомобільному, залізничному транспорті загального користування згідно з чинним законодавством.

З 2016 року Уряд припинив фінансування окремих пільг з державного бюджету, зокрема пільгу на проїзд. Однак органи місцевого самоврядування продовжили забезпечувати соціальний захист громадян, в межах спроможності своїх бюджетів.

На території Миргородського району розташовано 19 залізничних станцій, якими користуються мешканці громад району. Протягом 2021 році всі громади району уклали договори про відшкодування витрат за перевезення пільгових категорій громадян залізничним транспортом у приміському сполученні та здійснили перерахування відповідної компенсації регіональній філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Згідно проведеного моніторингу, у 2022 році значно збільшився обсяг видатків громад на відшкодування витрат за перевезення пільгових категорій громадян залізничним транспортом, що є позитивним показником в роботі територіальних громад.

На рівні Полтавської області, з 2016 року впроваджено Порядок виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських та міжобласних автобусних маршрутах загального користування.

Зазначеним Порядком пільговики - мешканці Полтавської області, які мають право на одержання, за рахунок обласного бюджету, компенсації за проїзд автомобільним транспортом на міжміських та міжобласних автобусних маршрутах за рахунок коштів обласного бюджету

В умовах децентралізації влади та розширення власних повноважень органів місцевого самоврядування, у тому числі у сфері соціального захисту населення, відповідальність за дотримання гарантій держави з питань збереження пільгових перевезень громадян, покладена саме на місцеві бюджети.

Відповідно до цього в більшості територіальних громад району в 2021 році були прийняті Програми для забезпечення безоплатного проїзду соціально незахищених верств населення громади.

Водночас, є  в районі територіальні громади в яких в місцевих бюджетах не передбачені кошти на відшкодування витрат за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом. 

Так, в Гоголівській селищній, Великобагачанській селищній, Білоцерківській сільській громадах не затверджені програми із виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом у зв’язку з відсутністю автобусного маршруту. Головною причиною відмови перевізників від обслуговування даних маршрутів є незадовільний стан доріг та низька чисельність населення даних населених пунктів, а в результаті і низький потік пасажирів, що обумовлює нерентабельність обслуговування приміських маршрутів.

Слід зазначити, що в 2022 році Гоголівською територіальною громадою по маршрутах, щодо яких були відсутні претенденти на перевезення пасажирів, проводиться оцінка доцільності їх функціонування, після чого буде вирішуватися питання оголошення повторних конкурсів.

Комишнянською територіальною громадою також не затверджена програма із виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом. В 2021р. громадою придбано 2 автобуси, які здійснюють перевезення платно до всіх населених пунктів даної громади. В Комишнянській селищній громаді перевезенням громадян  по  району займається Комишнянське житлово-комунальне експлуатаційне господарство, засновником якого є громада. Тарифи на квитки в автобусах встановлені нижче економічно обґрунтованих

Заводська міська територіальна громада в 2021р., та  в 2022 році в місцевому бюджеті не передбачила кошти для виплати компенсації за пільгове перевезення автомобільним транспортом. Головною причиною є відсутність автобусного маршрута та перевізника. Проводиться робота по визначенню автомобільного перевізника для подальшої співпраці.

У Шишацькій селищній громаді перевезенням громадян  по  району займається Комунальне підприємство «Техкомунбуд», засновником якого є громада. Тарифи на квитки в автобусах встановлені нижче економічно обґрунтованих.

З метою недопущення зниження рівня соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців району, необхідно територіальним громадам вирішити питання про виділення коштів з місцевих бюджетів для компенсації за пільговий проїзд автомобільним транспортом приміського сполучення окремим категоріям та укладення договорів з перевізниками.»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора