Парламентський комітет оприлюднив проєкт змін до Конституції у частині децентралізації

Дата: 02.12.2021 11:30
Кількість переглядів: 675

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування оприлюднив спільне комюніке і текст змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Йдеться про дев’ять статей, які отримають нові редакції. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Зміни до Конституції покликані унормувати Основний Закон України згідно з положеннями Європейської хартії місцевого самоврядування. Відтак у Конституції має бути закріплено новий адміністративно-територіальний устрій, а також право громад отримувати достатні фінансові ресурси та вирішувати питання місцевого значення, які держава не передала в компетенцію інших органів. Це має остаточно закріпити успіхи реформи децентралізації», — зазначив В’ячеслав Негода.

Водночас, замість місцевих державних адміністрацій будуть створюватись префектури, за якими залишаться тільки функції адміністративного нагляду. Обласні та районні ради отримають власні виконавчі органи.

Зазначимо, публічні консультації щодо змін до Конституції України в частині децентралізації тривали півтора року за участі представників органів місцевого самоврядування та їхніх всеукраїнських асоціацій.

Під час цих консультацій відбувся національний тур регіонами України, в якому взяли участь понад тисяча делегатів від асоціацій місцевого самоврядування та територіальних органів виконавчої влади, представників громадськості і європейських проєктів міжнародної технічної підтримки, після чого було проведено 35 раундів перемовин із представниками всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування. Ознайомитися з проєктом змін до Конституції України в частині децентралізації можна за посиланням: https://cutt.ly/xT5pdyW.


За матеріадами офіційної сторінки Мінрегіону 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора