ПРОБАЦІЯ, ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ТЮРЕМНОМУ УВ’ЯЗНЕННЮ

Дата: 30.11.2021 17:38
Кількість переглядів: 327

На території Миргородської, Великосорочинської, Ромоданівської та Комишнянської  територіальних громад Миргородського району функціонує Миргородський міський сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області, який діє відповідно  до Закону України “Про пробацію” від 05 лютого 2015 року. Згідно даного Закону пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду  та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Протягом  11 місяців 2021 року  співробітниками сектору пробації складено та надано до суду 26 досудових доповідей щодо обвинувачених осіб.

Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи. По обліках Миргородського міського сектору з питань пробації пройшло 179 осіб  засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та 30 осіб притягнутих  до адміністративної відповідальності у виді громадських та суспільно корисних робіт.

Наразі кількість клієнтів пробації за чисельністю на сьогодні перевищує кількість осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Пробація державі обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж позбавлення волі. 

Правилами Ради Європи  «Про пробацію» (2010 року) зазначено, що “Таким чином пробація сприяє забезпеченню безпеки суспільства і справедливому здійсненню правосуддя”. Ця цитата відображає головну мету пробації.

Окрім цього, уповноваженими органами з питань пробації реалізовується напрямок пенітенціарної пробації, що забезпечує надання підтримки та допомогу у вирішенні соціально-побутових питань засудженим до покарання у виді позбавлення або обмеження волі, які готуються до звільнення від відбування покарання, для підвищення результатів їх соціальної реабілітації та попередження скоєння повторних злочинів. Продовж 11 місяців 2021 року забезпечено виконання зазначених вище заходів щодо 12  засуджених осіб. 

Миргородський міський сектор з питань пробації тісно співпрацює з волонтерами пробації. Волонтер пробації – це фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

Миргородський міський сектор з питань пробації запрошує до співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Взаємодіючи із органами пробації Ви допомагатимете особам (суб'єктам пробації), які в силу обставин, важких умов життя, умисно або із необережності вчинили правопорушення невеликої суспільної небезпечності, за які їх засуджено до покарань альтернативних позбавленню волі, або ситуація, коли на етапі підготовки досудової доповіді вирішується питання щодо міри їх відповідальності.

Ми Вас чекаємо за адресою: вул. Якова Усика, 34. каб. 310, м. Миргород Полтавської області, 37600,
ел. адреса: pl23@probation.gov.ua, контактний телефон 099-95-88-386.

Юрій Явтушенко
начальник Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр  пробації» в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора