У фокусі - символіка Миргородського району

Дата: 24.11.2021 15:51
Кількість переглядів: 651

У рамках підготовки до чергової сесії 24 листопада відбулося засідання комісії з визначення переможців конкурсу на розроблення символіки Миргородського району Полтавської області.

Провела засідання голова Миргородської районної ради Наталія Гирка. «У зв’язку з завершенням адміністративно-територіальної реформи в Україні утворилася нова адміністративно-територіальна одиниця - Миргородський район, який об’єднав території п’яти колишніх районів Полтавської області. Виникла нагальна проблема вирішити питання створення офіційної символіки району, який фактично складає четверту частину області,» - відкриваючи засідання, зазначила Наталія Олексіївна.

Відповідно до розпорядження №25 від 20 вересня 2021 року було оголошено конкурс на створення офіційної символіки Миргородського району (герба і прапора). Даний документ було оприлюднено на офіційному сайті Миргородської районної ради та у ЗМІ. Розпорядження регламентує створення конкурсної комісії, до якої увійшли: голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, голова постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, діяльності депутатів, забезпечення законності, правопорядку та протидії корупції Володимир Цибенко, керуючий справами виконавчого апарату районної ради, секретар комісії Андрій Ємець, член Президії районної ради, голова постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, туризму, молоді та спорту, впровадження цифрових технологій Ольга Моргун, консультант голови районної ради з питань внутрішньої політики та комунікації зі ЗМІ Ольга Ошека, директор Миргородського краєзнавчого музею ім. Опанаса Сластьона Андрій Фесенко, голова ГО «Творчість», завідувач музеєм історії курорту ПрАТ «Миргородкурорт» Анатолій Шкурко, перший заступник голови Миргородської райдержадміністрації Віталій Дяківнич, перший заступник міського голови Гадяча, депутат Миргородської районної ради, депутат Миргородської районної ради Геннадій Дроботя. У такому складі, а також запросивши головного архітектора міста Миргород з кінця 80-х до середини 90-х років Віктора Чопенка, розпочали обговорення по темі.

Ще влітку на засіданні сьомої сесії депутати Миргородської районної ради восьмого скликання прийняли рішення №17, яким затверджено тимчасовий порядок використання прапорів та гербів на території Миргородського району. У рішенні зазначено, що на території новоутвореного району як офіційна символіка будуть використовуватися герб та прапор Миргородського району, затверджені рішенням 12 сесії районної ради від 17 грудня 2003 року. 

Одночасно було оголошено конкурс на розроблення нової символіки Миргородського району. Протягом визначеного конкурсом часу пропозицій щодо створення символіки згідно запропонованих у Положенні умов не надійшло. Тож виникла необхідність із дотриманням умов Положення винести на розгляд чергової сесії районної ради питання про можливість затвердження як офіційної символіки новоутвореного району: герба та прапора колишнього Миргородського району без змін.

За результатами засідання пропозицію рекомендувати внести на чергову сесії районної ради питання «Про офіційну символіку Миргородського району Полтавської області», якою вважати символіку: герб і прапор, затверджені на 12 сесії районної ради від 17 грудня 2003 року підтримали одноголосно.

Довідково:

ОПИС ПРАПОРА МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ

Прапор Миргородського району має відношення сторін 2:3. З метою поєднання символіки району запроваджено колористичне поєднання теми із застосуванням найбільш поширеного кольору козацьких прапорів – голубого, який символізує могутність, хоробрість, успіх, єдність. У композицію прапора внесено зображення козацького хреста та 8 – променевої зірки, основного елемента герба м.Миргорода. 8-променева зірка символізує вічність, духовність, святість. Це – основний символ прапорів полтавських полків, у тому числі й Миргородського. Прапор несе в собі елементи та кольори герба, він повністю відповідає геральдичним вимогам та історичній традиції.

ОПИС ГЕРБА МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ

Герб Миргородського району несе в собі елементи та кольори герба, який був присвоєний місту Миргород у 30 роках XVII сторіччя. У синьому полі щита зображено козацький хрест з 8 – променевою зіркою – символ на історичному гербі Миргорода.

На фоні розгорнутої книги, що символізує Миргородщину відомими в Україні письменниками, поетами (серед яких М.Гоголь, Панас Мирний, А.Свидницький, В.Капніст, В.Самійленко та інші) зображено меч та пернач як ознаку козацької хоробрості та полковницької влади.

У Великому гербі – вінок із гілок калини, обвитий стрічкою жовто-блакитного кольору, що підкреслює безпосередню приналежність до України та колоски, які уособлюють природне багатство, родючість землі, працьовитість її мешканців, національні традиції краю. Вінчає герб стилізоване зображення стіни фортеці у вигляді корони та напис «МИРГОРОДЩИНА».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора