На координаційній раді обговорили актуальні питання для громад Миргородщини

Дата: 18.11.2021 10:22
Кількість переглядів: 561

16 листопада у приміщенні Миргородської районної ради відбулося вже друге в цьому році засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування. У Президії – голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, голова Миргородської РДА Віктор Іваненко, а також – запрошені фахівці – виконавча директорка Всеукраїнської Асоціації ОТГ Валентина Полтавець та експертка з юридичних питань Асоціації Маріанна Сивні.

Відкриваючи нараду, голова Миргородської районної ради Наталія Гирка зазначила: «Основною метою координаційної ради є обговорення з фахівцями питань, які є актуальними для кожної громади Миргородщини, а також – обмін корисним досвідом успішних практик.»

На порядку денному засідання - обговорення проекту державного бюджету 2022 року в частині міжбюджетних відносин та бюджетів територіальних громад, по якому інформує експерт із багаторічним досвідом, виконавча директорка Всеукраїнської Асоціації ОТГ Валентина Полтавець. Валентина Дмитрівна зазначила, що Асоціація постійно тримає руку на пульсі змін до законодавчих актів та надає фахову консультативну підтримку за різними напрямками, при розробці нормативних документів та відповідних звернень до профільних міністерств обов’язково враховуються прохання та зауваження, напрацьовані громадами.

Експертка з юридичних питань Асоціації Маріанна Сивні презентувала напрацьований план заходів до Cтратегії адвокації. За її словами, комплекс заходів відповідає таким цілям: громади є самоврядними суб’єктами, які мають необхідні ресурси для ефективного та результативного управління; якісні та доступні послуги надаються відповідно до їх потреб; громадяни активно долучаються до процесів управління. Одним з пріоритетних напрямків Стратегії є вдосконалення законодавчого врегулювання питань власності територіальних громад. Тому зараз Асоціація бере активну участь в обговоренні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо комунальної власності, що розроблений Міністерством розвитку громад та територій України.

Далі на координаційній раді розглянули наступне питання - впровадження заходів цифрової трансформації та цифрового розвитку в територіальних громадах Миргородського району. По ньому доповідала завідувачка сектором цифрового розвитку та трансформації Світлана Овсяннікова. Вона розповіла про послуги, які уже впроваджені у громадах за напрямком цифровізації та анонсувала розробку програми «Цифрова Миргородщина» на наступний рік.

Дієві механізми співробітництва громад Миргородщини з метою ефективного інформування громадськості про діяльність органів місцевого самоврядування навела у своїму виступі консультантка голови Миргородської районної ради з питань внутрішньої політики та комунікації зі ЗМІ Ольга Ошека. Вона зазначила, що інформування 200-тисячного населення району про діяльність депутатського корпусу, органів місцевого самоврядування та ключові події у громадах району здійснюються через різні канали комунікації – друковані ЗМІ, платформи соціальних мереж, телебачення. Даний напрямок планують розвивати наступного року у більших обсягах.

Про підвищення ефективності військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки молоді у навчальних закладах Миргородщини розповів начальник Миргородського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Сергій Погорєлов. Він ознайомив зі змістом звернення депутатів Полтавської обласної ради до вищих органів влади, у якому наведені заходи по комплексному національно-патріотичному вихованню школярів.

Сергіївська громада – одна із малих сільських громад, яка має потужний досвід втілення успішних проектів. Кращі практики громади у різних галузях презентував своїм колегам голова громади Ігор Лідовий.

Голова Полтавського регіонального відділення Асоціації ОТГ, голова Шишацької громади Олександр Тутка долучився до обговорення питань координаційної ради. Він зазначив, що місцеве самоврядування має ще багато невирішених питань, на які варто першочергово акцентувати увагу на рівні держави. Проте громади Полтавщини, і Миргородщини зокрема, активно працюють над тим, аби жителі отримували увесь спектр необхідних освітніх, медичних та соціальних послуг.

Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при Миргородській районній раді – консультативно-дорадчий орган, що діє на громадських засадах. До складу входять голова ради, голова РДА, заступники голів районної влади та голови 17 територіальних громад Миргородського району. За результатами цього засідання були розроблені відповідні рекомендації.

Ольга ОШЕКА,

консультант голови Миргородської районної ради

з питань внутрішньої політики та комунікації зі ЗМІ

Фото - Ольга Устименко, ІЦ "Миргородщина"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора