Дві громади Миргородщини візьмуть участь у проекті «Говерла»

Дата: 10.11.2021 11:03
Кількість переглядів: 604

Фото без опису9 листопада у Полтавській ОДА відбулося регіональне відкриття проєкту USAID “Говерла”, який спрямований на підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування. 

Під час заходу підписали Угоду про наміри між Проєктом USAID “ГОВЕРЛА”, Полтавською облдержадміністрацією та п'ятьма громадами — Миргородською, Сенчанською, Лубенською, Оржицькою та Диканською.

Проєкт впроваджуватимуть протягом п’яти років — з 2021 до 2026 роки. На території громад області реалізовуватимуть як короткострокові, так і довгострокові програми. Цей проєкт є найбільшою програмою, що фінансується USAID для підтримки реформи децентралізації в Україні. Її бюджет – 74 мільйони доларів США та строк реалізації до 2026 року. Основна мета – надання підтримки Уряду України у впровадженні реформи децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

“Проєкт USAID “ГОВЕРЛА” підтримуватиме децентралізацію у трьох напрямках: підвищення нормативно-законодавчої бази, вдосконалення місцевого самоврядування та підсилення залучення громадянського суспільства. Полтавську область обрали одну з перших для реалізації цього проєкту”, – зазначив керівник Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” Габріель Абрагам.

Він нагадав, що 27 вересня у Києві відбулося відкриття проєкту, у якому беруть участь лише три області — Полтавська, Львівська та Волинська. Громади обирали за низкою різних критеріїв.

“Цей проєкт про ефективне використання коштів, ефективне формування бюджету, аналіз тих прогалин, що є у сфері надання послуг нашим громадянам. Тобто, цей проєкт про підвищення якості державного управління та управління місцевого самоврядування. Критеріїв, за якими обирали громади, було дуже багато. Крім того, було кілька етапів відбору”, – наголосив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

У межах реалізації проєкту у Полтаві відкриють офіс, де працюватимуть технічні та програмні експерти. Вони надаватимуть допомогу щоденно.

Після підписання Меморандуму, за словами Габріеля Абрагама, наступним кроком буде проведення оцінки та аудиту пілотних громад та їх спроможності. Це допоможе розробити конкретизовані та спеціалізовані підпроєкти для кожної з громад.

Довідково: Проєкт “ГОВЕРЛА” — це п’ятирічна програма, яка впроваджується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і реалізовується компанією DAI Global LLC (DAI). Ініціатива працює у тісній координації з органами влади, передусім із Міністерством розвитку громад та територій України, Верховною Радою України, а також із іншими проєктами, які фінансуються USAID, та донорами задля надання відповідної та своєчасної технічної допомоги.

Цілі Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”:

– Забезпечення дедалі більшої інституціоналізації та ефективності системи місцевого самоврядування в Україні.

– Сприяння більш самодостатньому регіональному управлінню.

– Створення механізмів, що допоможуть громадянам відігравати дедалі більшу роль у місцевому самоврядуванні.


За матеріалами сайту "Новини Полтавщини"

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора