Новий рівень сучасної первинної медичної допомоги

Дата: 09.11.2021 15:40
Кількість переглядів: 411

Амбулаторія у Михайликах – новий рівень сучасної первинної медичної допомоги у селі. На цьому наголосив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради Олександр Іващенко під час неофіційного відкриття новозбудованого закладу.

Зважаючи на епідситуацію, цього разу приємна подія у нашій громаді відбулася без урочистостей, перерізання червоної стрічки, численних гостей та журналістів. Але головне – відбулася. Головне – жителі Михайликівського старостинського округу та прилеглих сіл отримали сучасне медичне приміщення.

Новозбудований заклад оглянув селищний голова Олександр Тутка, вітаючи колектив амбулаторії із початком нової сторінки в історії медицини Михайликівського краю. А детальніше про саму історію згадав староста та депутат Миргородської районної ради Михайло Михайлик.

- Невелика довідка, як усе складалося. Найперше, дякую Олександру Івановичу Тутці, усім керівникам та депутатам Шишацької громади, головному лікарю Центру ПМСД Олександру Володимировичу Іващенку, що вони підтримали, відстояли і допомогли реалізувати цей проект. Разом вирішили, що такому соціально важливому об’єкту бути у Михайликах! Доклали максимум зусиль, щоб, найперше, виділена земельна ділянка відповідала призначенню. Зазвичай, на оформлення потрібних документів йде до півроку. А їх оперативними темпами вдалося підготувати за якийсь тиждень. І заявлена потужність почала відповідати нормам, і детальний план території. Тут є і продовжують невпинно створюватися умови, щоб люди отримали весь комплекс первинної допомоги, відновили здоров’я, перепочили. Перша запорука цьому – професійний та відповідальний колектив. Варто вдячним словом згадати нашого легендарного фельдшера Миколу Степановича Маначинського, який виховав, навчив, передав благородну естафету своїм наступникам, зокрема медичній сестрі Людмилі Василівні Нос. Маємо міцний кадровий сплав: сімейний лікар Галина Володимирівна Нікітіна зі своїми знаннями та ентузіазмом, Людмила Василівна Нос – з переконливим досвідом, молодша медична сестра Любов Юріївна Івко – з невтомним завзяттям, відповідальний водій «Швидкої допомоги» Василь Михайлович Хрущ.

Раніше тут діяв звичний для багатьох сільських рад фельдшерсько-акушерський пункт. Змінити статут, перетворити ФАП на амбулаторію дозволяла наявність у селі професійного лікаря. Першим на наше запрошення відгукнувся лікар з Луганщини Іван Олемпійович Маловічко. Його справу продовжила Тетяна Григорівна Хайямі. Нас підтримали засновники «Агроекології» Семен Свиридонович та Антоніна Семенівна Антонці. Придбали і передали для потреб сімейного лікаря квартиру. І зараз вона у нас є.

Мешканців Михайликівського старостату – близько 936, а декларацій із нашим сімейним лікарем укладено 1262. Звертаються до нас не лише жителі Михайликів, Харенок, Порскалівки, а й з Носів, Ковалівки, Воскобійників.

Таких приміщень амбулаторій сімейної медицини близько двадцяти по всій області, - відзначив селищний голова Олександр Тутка. – Нині здані в експлуатацію менше половини. Добре, що ми нарешті святкуємо новосілля. Хоча це було непросто. Колись розроблений типовий проект передбачав, що здача амбулаторії в експлуатацію обійдеться у 2,5 мільйона гривень. Відтоді стрімко зросли ціни на матеріали, роботи, послуги. Нині все обходиться у 7-8 мільйонів гривень. Замовник об’єкта – управління капітального будівництва Полтавської облдержадміністрації. Ми на своєму рівні сприяли усім необхідним цьому проекту. І тепер маємо результат – нову багатофункціональну сімейну амбулаторію. Бажаю її колективу, щоб у нього якомога менше було невідкладної роботи. Щоб не лише медики лікували пацієнтів, а наші люди й самі активніше піклувалися про своє здоров’я.

- Амбулаторія – це на кілька сходинок вищий від звичайних ФАПів розвиток медицини на селі. ФАП – це долікарська допомога. Амбулаторія – вже лікарська допомога, - наголосив головний лікар Шишацького Центру ПМСД Олександр Іващенко. – В амбулаторії розширено спектр послуг. Тут можна отримати невідкладну допомогу, пролікуватися на денному стаціонарі. Створені всі умови і для нормальної роботи самого колективу, і для відвідувачів цього закладу. Є зручна простора маніпуляційна, лабораторія з відповідним устаткуванням.


Повідомляють на сторінці у мережі фейсбук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора