Без міжмуніципального співробітництва не обійтися

Дата: 26.10.2021 08:27
Кількість переглядів: 785

25 жовтня голова Миргородської районної ради Наталія Гирка провела важливу нараду з питання функціонування Великобагачанської лікарні. Приводом для проведення наради стало колективне звернення жителів із проханням не закривати дитяче відділення. На нараду були запрошені голови Білоцерківської, Великобагачанської та Гоголівської громад, головний лікар КНП «Великобагачанська ЦРЛ», депутат Миргородської районної ради Леонід Гавловський, а також перший заступник голови Миргородської РДА Віталій Дяківнич та заступник голови районної ради Олег Карабка.

Відкриваючи нараду, Наталія Гирка зазначила, що наразі питання медицини є головним у діяльності органів влади і не лише через коронавірусну пандемію. Реформування первинної і вторинної ланок, що відбувається одночасно з адміністративно-територіальною реформою, є складним процесом, в результаті якого населення має відчути покращення якості медичної допомоги. Реагування влади на звернення громадян має бути невідкладним. Саме тому, з метою координації дій усіх причетних, і була ініційована ця нарада.

Головний лікар Великобагачанської лікарні Леонід Гавловський пояснив, що дитяче відділення не закривається, а реорганізується шляхом створення соматичного відділення. У зв’язку зі зростанням затрат на комунальні послуги доводиться оптимізувати установу, зменшувати площі тощо. Кошти від НСЗУ забезпечують оплату праці медичного персоналу, але без підтримки громад на утримання приміщень подальше функціонування лікарні неможливе.

Перший заступник голови РДА Віталій Дяківнич акцентував увагу на тому, що необхідно об’єднати ресурси громад Великобагачанського краю, адже лікарня обслуговує жителів трьох громад. Віталій Анатолійович висловив рекомендацію головному лікарю Леоніду Гавловському вести переговори із депутатським корпусом Білоцерківської, Великобагачанської та Гоголівської громад, щоб на місцевому рівні приймати відповідні цільові програми. Голови громад висловили готовність надати таку підтримку лікарні на умовах міжмуніципального співфінансування. 

У підсумку наради було напрацьоване консенсусне рішення про співпрацю Білоцерківської, Великобагачанської і Гоголівської територіальних громад по підтримці даного закладу вторинної медицини. Учасники засідання домовилися про необхідність іще однієї зустрічі, на якій необхідно буде остаточно погодити схему співпраці та її юридичне оформлення.

Закриваючи нараду, голова Миргородської районної ради Наталія Гирка подякувала головам громад за розуміння важливості проблеми, раціональні пропозиції та готовність до співпраці на благо жителів району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора