Засідання координаційної ради голів громад Полтавщини

Дата: 08.10.2021 16:06
Кількість переглядів: 812

 7 жовтня в Полтаві відбулося засідання Координаційної ради голів громад щодо стану готовності теплового господарства Полтавської області та питань тарифоутворення на опалювальний сезон 2021/2022 років.

У засіданні, яке вів голова обласної ради Олександр Біленький, взяли участь голова облдержадміністрації Олег Синєгубов, голова Миргородської районної ради Наталія Гирка та голови громад Полтавщини і Миргородсього району зокрема.

Світова тенденція стрімкого зростання вартості газу зумовила встановлення економічно обґрунтованих тарифів на теплоносії та гарячу воду в регіонах.

Про стан готовності об’єктів теплового господарства області та непросту ситуацію що склалася на Полтавському обласному комунальному виробничому підприємстві теплового господарства «Полтаватеплоенерго» доповів  генеральний директор підприємства, депутат обласної ради Олександр Олексенко.  За його словами, з 2018 року НКРЕКП  як регулятор не погоджував підняття тарифу для «Полтаватеплоенерго». Тобто, на сьогодні діє економічно необґрунтований тариф 2018 року. У той же час теплогенеруючі компанії, які перебувають у власності міст України, мали можливість щороку поступово переглядати та регулювати тарифи на теплову енергію та постачання гарячої води. Як зазначив Олександр Олексенко, відповідно до розрахунків за Методикою Уряду тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" повинні зрости для споживачів на 59%. Разом з тим, він наголосив, що при доходах підприємства у 950 млн грн. лише за газ воно має сплатити 1,5 млрд грн. Утім, зважаючи на Меморандум з «Нафтогазом України», прогнозоване зростання тарифу на послуги «Полтаватеплоенерго» склало 46,9%.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив, що зустрівся у Києві з представником Уряду та порушив питання проведення окремих перемовин щодо можливості отримання компенсації з державного бюджету для обласних комунальних підприємств теплового господарства. Наразі найближчим часом для вирішення цієї проблеми планується провести нараду, на яку будуть запрошені керівників Полтавської області, представників територіальних громад та теплоенерго.

Голова обласної ради Олександр Біленький поінформував учасників зібрання, що у липні 2021 року Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг передала державне регулювання 28 підприємств у сфері виробництва, транспортування та постачання теплової енергії на місцевий рівень. Таким чином, встановлює тарифи і затверджує планів розвитку цих підприємств місцева влада. Разом з тим, минулого тижня у Києві відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, результатом якого стало підписання Меморандуму між Урядом та представниками Конгресу, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення зростати не будуть. Проте, це не стосується підприємств теплоенерго, які перебувають в обласній комунальній власності.

«Полтавська обласна рада не є підписантом даного Меморандуму. І це не тому, що ми проти. Модель передбачає, що типове теплогенеруюче підприємство знаходиться у власності муніципалітету. Зрозуміло, що основне фінансове навантаження стосуватиметься місцевих бюджетів. Головні документи громад (бюджети) ухвалювались ще у грудні 2020 року, коли і ціна на газ, і прогнози були іншими, – наголосив Олександр Біленький. – Коли підписувався Меморандум були визначені певні преференції аби не так різко відчули бюджети громад взяття на себе певних функцій компенсатора за різницю в тарифах. Проте, Полтавська область, Полтавська обласна рада там не прозвучали. Ні ПДФО, ні акциз, ні інші певні компенсатори не вкладаються в модель Полтавської обласної ради».

Вирішити проблему коштом обласного бюджету без будь-яких компенсацій з держбюджету, на думку Олександра Біленького, неможливо.

«Якщо ми, умовно кажучи, з обласного бюджету будемо дотувати різницю в тарифах «Полтаватеплоенерго», то в нас не буде фонду розвитку – коштів, які ми могли б відправити на громади», – зауважив Олександр Біленький.

Голова обласної ради назвав пропозиції до Уряду, які могли б зняти соціальну напругу в області.

«Ми готуємо свої пропозиції, які озвучимо пану Міністру. Думаю, нас почують, бо ніхто не зацікавлений в тому щоб соціальна складова у нашій країні змінилася і повернулася соціальним вибухом. Будемо пропонувати збільшення до 10 відсотків рентні платежі для області, також пропонуємо повернутися до формули попередніх років, коли податок з підприємств за забруднення навколишнього природного середовища області, що йшов в обласний екологічний фонд, складав 65%. Далі ми хочемо від держави мати підтримку у вигляді виділення субвенції на енергоефективність і енергозбереження. Потрібно не тільки «латати дірки», а й дивитися вперед, бачити перспективу – модернізувати бюджетні установи і організації, застосовувати альтернативні джерела опалення, щоб, таким чином, зменшити споживання газу, – підкреслив Олександр Біленький.

Чимало запитань, які стосувалися забезпечення проведення опалювального сезону прозвучало від голів територіальних громад.

«Голів громад бентежить підписання договорів із «Нафтогазом України» по тій ціні, яка була озвучена, –  сказав Олександр Біленький. – Ми розуміємо що є  тендер і в цій дещо екстремальній ситуації державі можна було б дати можливість громадам заключати прямі договори. Звісно – це зміни до законодавства, читання в комітетах Верховної Ради. Можливо, це буде Постанова Уряду чи якийсь інший документ».   

«Зі свого боку ми демонструємо державницьку, консолідовану партнерську  позицію, але будемо відстоювати інтереси Полтавської області, щоб споживачі, населення не відчули різкого зростання ціни на теплоносії», – підсумував голова обласної ради Олександр Біленький.


За матеріалами офіційного сайту Полтавської обласної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора