Фестиваль "Осінні барви" у Ромодані

Дата: 29.09.2021 10:41
Кількість переглядів: 542

Фото без описуЗа легендою осінь – перша старша дочка Сонця, вона останньою залишила батьківський дім і стала четвертою порою року. Посилаючи осінь на Землю, Сонце сказало їй: «Забирай усе моє багатство, я віддаю тобі все своє золото, будь щедрою і люди полюблять тебе». І осінь виконує наказ Сонця, кожного року, чаруючи своїм осіннім золотом, дарує нам щедрий урожай овочів та фруктів, багато гарного, смачного та корисного. Повнота щедрості пані Осені відчувалася минулими вихідними у Ромоданівській громаді.

Атмосфера піднесення і свята охоплювала кожного, хто лиш підходив 18 вересня до Ромоданівського будинку культури – грала музика, діяли виставки дарів осені, випічки, виробів народних умільців і майстрів художнього мистецтва – картини, ляльки, вишиванки, бісероплетіння. Людмила Буркуш, Людмила Таран, Ніна Крутських, Тетяна В’язовська, Тамара Сахарова, Надія Тороп, Яна Дорошенко, Аліна Свинаренко, Надія Шарамко, Тамара Груба, Ірина Кузьменко, Олена Шаматріна, Олена Данько, Валентина Зінченко, Олеся Клочко, Євген Комісаренко, Оксана Гужева, Ярослава Котяй, Неллі Агабабян представили на виставці-ярмарку майстерні роботи, презентували Ромоданівську громаду як мистецьку. Пухкі вареники вже визирали з макітер, наганяв апетит куліш, а рум’яні ароматні реберця, заготовлені для шедевральної страви – верещаки, взагалі не давали пройти повз. На вулиці періщив дощ, а у БК вирували підготовчі концертно-кулінарно-спортивні пристрасті – Ромоданівська громада готувалася фестивалити! Дата обрана ідеально – вже 78 років для ромоданівців це святий день, річниця визволення від нацистських загарбників, день вдячності за мирне небо воїнам-захисникам. Та й саме дозріли яблука, виноград, груші і сливи у саду, гарбузи, кукурудза, капусточка і морква, бурячки і перчики на городі, клумби пломеніють айстрами, майорами і чорнобривцями – все таке яскраве, смачне і соковите, є що показати й чим посмакувати! Уже у фоє поринаю у насичене золотаво-багряне, оранжево-коричневе, лимонно-жовте, помаранчево-червоне царство золотої осені, вражають фантазією і смаком композиції з природних матеріалів: квітів, фруктів, овочів та ін. Ловлю себе на думці, якби запитати у відомих за межами України ромоданівських художників Сергія Шаматріна та Євгена Комісаренка: яка пора року найбагатша на кольорову палітру у природі? Певно почула б в унісон – осінь! Отож, і назва фестивалю – «Осінні барви», що резюмує здобутки громади, врожаї культурно-спортивних досягнень, результати натхнення і плоди праці, ідеально підходить різноплановості заходу.

Прозвучали фанвари, в пам’яті закарбується історична мить – 18 вересня 2021 року у Ромоданівській громаді започатковано традиційний фестиваль «Барви осені», який приживеться, удосконалюватиметься і спонукатиме жителів громади готуватися, створювати, дбати, аби було що продемонструвати, тренуватися і вивчати нові рецепти, щоб перемагати.

Ведучі Віталій Дерев’янко і Софія Маніліч розпочали програму «Є пам’ять, якій не буде кінця»: «Майже три довгі роки наше селище було окуповане фашистськими військами. За цей час було спалено сотні житлових будинків, історичних пам’ятників. Для жителів, що залишились у нашому селищі, настав час тяжких страждань і найсуворіших випробувань. Німецько-фашистські окупанти за всяку ціну намагалися швидше зруйнувати залізничну колію, силою і залякуванням примушуючи людей працювати. Незважаючи на жорстокий окупаційний режим, робітники саботували розпорядження гітлерівців, зриваючи їх плани. Фашисти замучили і розстріляли в селищі понад 500 осіб. А відступаючи, всіх кваліфікованих робітників, які не встигли евакуюватися, вивезли до Німеччини. В тяжкі години окупації росла хвиля опору: виникали підпільні організації, групи, партизанські загони. У віка увійшов подвиг героїв-односельчан, на честь воїнів-визволителів була названа 218 Ромодано-Київська дивізія. За мужність та відвагу, виявлену в боях за Ромодан, сотням воїнів були вручені ордени та медалі». Солдатський подвиг в роки Другої світової війни в пам’яті поколінь буде жити вічно. Хвилиною мовчання вшанували героїв.

На сцену до вітального слова запросили голову Ромоданівської селищної ТГ Олександра Верещаку. Лідер громади гостинно промовив: «Щиро вітаю вас з 78-ою річницею визволення нашого рідного селища Ромодан від німецько-фашистських загарбників. За 78 років села нашої громади відбудувались і розквітли. Війна у кожній родині залишила важкий кривавий слід. Коли говорять про мільйони полеглих, замучених за ці роки людей, завжди згадують рідних і близьких з кожної конкретної сім’ї. Вони своєю кров’ю завоювали нинішнє мирне життя, а наше головне завдання – берегти мир на нашій землі. Перемога дісталась дуже дорогою ціною. У ці вересневі дні 78 років тому були остаточно звільнені села нашої громади від нацистських загарбників. Пам’ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині. Селище Ромодан і мальовничі села, що об’єдналися у громаду – прекрасні, а коли ще й в осінніх барвах сяють – просто неперевершені! Приємно, що учасники фестивалю побачили та представили рідний край по-своєму. Всі роботи яскраві, оригінальні та неповторні. Захопленість малою Батьківщиною відчувається в кожній композиції. Коли ми будемо розвивати свою ідентичність у мові, культурі, національних стравах, державному будівництві, тоді наша Україна розквітатиме. Мета фестивалю – вдячність захисникам за мирне небо над головою, виявлення і підтримка талантів та обдарувань, сприяння духовному вихованню, формування естетичної культури молоді, демонстрація творчих досягнень та набуття корисних навичок. У цей святковий день перед численною аудиторією хочеться подякувати тим, хто робить внесок у позитивний імідж нашої громади». Під бурхливі аплодисменти Олександр Олександрович вручив Грамоту Верховної Ради України, підписану 17 серпня Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим, творчому колективу Ромоданівського селищного будинку культури «Зорепад» в особі Ольги Маніліч, директора БК. Шквал аплодисментів не стихав, голова громади вручив грамоти Ромоданівської селищної ради зразковому аматорському танцювальному колективу «Хамелеон» (керівник Опришко Ольга), вокально-інструментальному ансамблю «Раритет» (керівник Локошко Дмитро), вокальному ансамблю «Кралечки» (керівник Остапенко Олексій), гурту «Ромоданівські легені» (керівник Пилипенко Олександр), керівнику спортивного гуртка «Богатир» Руслану Манілічу, керівнику любительського об’єднання «Надвечір’я» Тетяні Клочко, солістам Ромоданівського СБК Тарасу Зайцю, Наталії Остапенко, Наталії Ляшенко, Світлані Іващенко, Сергію Терцю, оператору світла Володимиру Опришку, звукорежисеру Олександру Вакулі; капітану ФК «Ромодан» Андрію Максюті, ветерану ФК «Ромодан» Павлу Федорцю, гравцям ФК «Ромодан» В’ячеславу Тютюннику, Євгенію Привалову, Сергію Бабаджанову.

Привітали присутніх із 78-ю річницею визволення сіл від нацистських загарбників і начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Ромоданівської селищної ради Оксана Магура та голова Новооріхівського старостату Ромоданівської селищної ради Станіслав Ігнатенко. У своїх виступах вони дякували ветеранам Другої світової війни і згадували загиблих. На знак шани до героїв присутні поклали квіти до Братської могили радянських воїнів. До 78-ї річниці визволення сіл від нацистських загарбників селищною радою були закуплені і роздані продуктові набори інвалідам і учасникам війни та сім’ям загиблих.

Різнопланова концертна програма, підготовлена працівниками Ромоданівського селищного будинку культури, Новооріхівського сільського будинку культури, Величківського сільського клубу, Шарківщинського сільського будинку культури, Левкоромоданівського сільського будинку культури, подарувала незабутні емоції та естетичну насолоду.

Впродовж фестивалю діяли майстер-класи: Оксана Гужева займалася з дітьми плетінням з паперових трубочок, Тетяна Чаюн з дітками плели браслети із стрічок, Ірина Руденко аквагримом перетворювала малечу у казкових героїв.

Одночасно у кількох локаціях відбувалися конкурси і змагання. У спортивній естафеті найспритнішою виявилася команда «Спорт» ОЗ «Ромоданівський ліцей», Сергій Мельник і Ольга Батієнко – переможці конкурсу «Влучний стрілець», у піднятті гирі найсильнішим став Олександр Романенко, В’ячеслав Тютюнник – наймайстерніше жонглював м’ячем, Геннадій Васильченко і Ольга Маніліч – лідери у конкурсі «Армреслінг». Діана Конопацька чи не найстрункіша красуня у громаді, але саме їй вдалося опередити всіх у конкурсі «З’їм вареничок смачненький», ну а Костянтин Моршний переміг у конкурсі пивоманів. Хлопці, чоловіки, ба навіть дівчата і жінки змагалися у вправності у виконанні армійського нормативу – розбирання-збірки автомата Калашникова. Практичний інструктаж у змаганнях з вогневої підготовки проводив заступник військового комісара, начальник відділення комплектування Миргородського об’єднаного міського військового комісаріату Вадим Панченко, він же був і головою журі у цих змагання, найкраще справилися із завданням і стали беззаперечними переможцями у конкурсі «Збірка і розбір автомата Калашникова» Ольга Маніліч, Олег Городинський і Сергій Бабаджанов. Весело пройшов співочий конкурс, співали точно всі, але найкрасивішим визнали голос Давида Горбаня. Саме йому адресували овації, а після виконання пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» Олександр Верещака не втримався і вручив юному вокалісту спеціальний приз. Ляльки Неллі Агабабян журі визнало найоригінальнішими, їй вручили спеціальну грамоту під аплодисменти всього залу.

Нікого не залишили байдужим чудові квітково-фруктові та овочеві композиції, які виготовили на конкурс учні 1-4 класів та 9-11 класів ОЗ «Ромоданівський ліцей» та ОЗ «Новооріхівський ліцей імені О.Г. Лелеченка». Журі конкурсу з великим задоволенням переглянуло справжні витвори мистецтва. Призові місця розділили між собою таким чином: І місце – композиція «В гостях у осені» (10 клас ОЗ «Новооріхівський ліцей імені О.Г. Лелеченка»), композиція «Українське село 19 століття» ( 9 клас ОЗ « Ромоданівський ліцей»), композиція «Романтичний вечір» (11 клас ОЗ «Новооріхівський ліцей імені О.Г. Лелеченка»), композиція «Осіння карусель» (учні 1-4 класів ОЗ «Ромоданівський ліцей»), «Прекрасний осінній час» (11 клас ОЗ «Ромоданівський ліцей»).

ІІ місце – композиція «Дівчина осінь» (9 клас ОЗ «Новооріхівський ліцей імені О.Г. Лелеченка»), «Українська хата» (10 клас ОЗ «Ромоданівський ліцей»), композиція «Осінні барви» (учні 1-4 класів ОЗ «Новооріхівський ліцей імені О.Г. Лелеченка»).

Родзинкою свята став кулінарний конкурс «Найсмачніша верещака в Ромодані». Верещака – старовинна українська страва, шеф-кухар Євген Клопотенко запевняє, що скуштувавши цю страву, ви буквально відчуєте Україну на смак. Це щось неймовірне! Ароматні свинячі реберця, запечені у карамельному квасі зі спеціями, часником і травами у вершковому маслі, спокушали всіх присутніх на фестивалі. У кулінарних талантах змагалися Олег та Марина Онищенки з Києва, Марія Гарбузенко з Ромодана, Світлана Макарчук з Луцька, Наталія Попович з Шарківщини, Тетяна Шолуха з Шарківщини, Оксана Магура та Лариса Моторна з Новооріхівки. Продегустувавши представлені страви, журі одноголосно визнало, що найсмачнішу і найоригінальнішу за подачею приготували Оксана Магура та Лариса Моторна з Новооріхівки.

Всі бажаючі смакували смачним кулішем, який приготувала Любов Домніна, варениками від Шарківщинського СБК та Левкоромоданівського СК, короваєм і печивом від ЗЗДО «Волошка» – їх випікали самі діти під керівництвом вихователів. Значиму фінансову підтримку у проведенні фестивалю надав Віталій Грішненко.

Всім переможцям конкурсів Олександр Верещака і Оксана Магура вручили грамоти, пам’ятні і солодкі подарунки.

Дійство завершилося, задоволені жителі селища ще довго не розходилися, лишилося море вражень, спогадів і сподівань. Кожен по-своєму любить осінь, її особливості. Комусь подобається тиша й спокій, хтось любить стукотіння крапель дощу по шибці й затишні вечори, але точно ніхто не залишається байдужим до яскравих осінніх барв. А ромоданівці відтепер любитимуть цю пору за осінню казку під назвою фестиваль «Осінні барви».

Верещака таки найсмачніша у Ромодані, а ще у цій громаді талановиті художники, вправні футболісти, сильні гирьовики, завзяті танцюристи і голосисті співаки, і гарант успішності громади – досвідчений господар Олександр Верещака, а значить, перспективи є, попереду нові фестивалі, відкриття і традиції! Нехай щороку золота осінь входить у кожну домівку Ромоданівської громади з багатим урожаєм і надією на краще!

Ольга Устименко

ІЦ "Миргородщина"

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора