Про організацію роботи в районі щодо призначення житлових субсидій на опалювальний період 2021/2022 років

Дата: 24.09.2021 16:23
Кількість переглядів: 520

Фото без опису

На восьмій сесії Миргородської районної ради, яка відбулася 17 вересня, депутати одноголосно підтримали рішення "Про організацію роботи в районі щодо призначення житлових субсидій на опалювальний період 2021/2022 років". По даному питанню доповідала Начальник управління соціального захисту населення Миргородської райдержадміністрації Людмила ГОРОБЕЦЬ. 

Нижче публікуємо інформацію від доповідача, яка прозвучала на сесії.


Реалізація реформи децентралізації передбачає наближення адміністративних послуг соціального характеру до мешканців територіальних громад. Змінами, внесеними до чинних нормативно-правових актів, у поточному році функції з прийому заяв та необхідних документів для призначення державних соціальних гарантій передані від управлінь соціального захисту населення на рівень громад.

Одним з актуальним на сьогодні питань, що потребує особливої уваги, є належна організація роботи щодо прийому заяв на призначення житлової субсидії.

Питання підтримки сімей при сплаті житлово-комунальних послуг з настанням опалювального сезону набуває своєї актуальності як для малозабезпечених верств населення і мешканців нашого району так і для органів влади. В районі державну підтримку через впровадження двох державних програм: це програма житлових субсидій і програма пільг, одержують 45 тисяч сімей. Тобто 30 тисяч сімей у нас одержують житлові субсидії і 15 тисяч сімей у нас одержують пільги при сплаті житлово-комунальних послуг відповідно до встановленого статусу. В загальній кількості це 40 відсотків всіх сімей району користуються вказаним правом. Відмінності поточного року, і це дуже важливо і потрібно відзначити, що були прийняті дві постанови Кабінету Міністрів України відповідно 14 квітня і 19 травня, які внесли кардинальні зміни в механізм надання житлових субсидій.

Якщо коротко, то вперше в поточному році була передбачена і законодавчо закріплена норма обов’язкового звернення з травня місяця в органи соціального захисту населення сімей які віднесені до трьох категорій (тобто не автоматично продовжена субсидія, а виникла необхідність обов’язкового звернення) – це ті сім’ї, яким субсидія надавалася виключно за рішенням комісії: тобто виключалися члени сім’ї які зареєстровані, але фактично не проживають; друга категорія – це ті сім’ї які орендують житло; і третя категорія – це сім’ї які отримували субсидію в безготівковій  формі. Таких у нас сімей було визначено 5 тисяч, тобто 16 відсотків від загальної кількості сімей, які одержували субсидію. І саме з метою своєчасного перепризначення житлової субсидії на опалювальний період, управлінням соціального захисту населення та віддаленими відділами, які розташовані і функціонують  в колишніх районах, було проведено адресне інформування кожної сім’ї щодо порядку звернення за перепризначенням субсидії. І на сьогоднішній день ми маємо вже 4 тисячі 270 сімей які звернулися, яким ми визначили і перепризначили субсидію тобто це 82 відсотки.

Друге завдання, яке стояло перед органами соціального захисту, територіальні громадами теж були задіяні, в літній період (неопалювальний період),  це попрацювати з тими сім’ями, яким з 1 травня було відмовлено в призначенні житлової субсидії по причині наявності заборгованості по сплаті за житлово-комунальні послуги. Це заборгованість, яка перевищує 340 гривень. Однак, маючи таку заборгованість, сім’я втрачає право на призначення субсидії. І ми ставим таке завдання, у нас таких сімей 1400, з  кожною сім’єю відпрацювати і сприяти, щоб саме в літній період перепризначили субсидію. Вже на сьогоднішній день 1050 сімей ми перепризначили житлову субсидію і робота в цьому напрямку продовжується.

Не можу не зупинитися на слідуючому чиннику, який є також відмінністю поточного року, тобто це впровадження вільного ринку природного газу для побутових споживачів - це вперше. Однак воно напряму вплинуло на впровадження і на призначення житлових субсидій. Чому? Тому що в зв’язку зі зміною постачальника фактично органи соціального захисту населення змушені щомісяця роботи перерахунки субсидій, тобто нарахування. І ми розуміємо, що вказана проблема ще більш буде резонансною саме у вересні, жовтні і ми вже це спостерігаємо.

Державна програма житлових субсидій діє у нас з 1995 року. І в районі жодного разу не було допущені випадки несвоєчасного нарахування і перепризначення житлових субсидій. Це важливо. Зараз ми чуємо дуже багато аргументів, з деяким ми погоджуємось, щодо складності механізму надання житлових субсидій. Так, дійсно він на сьогоднішній день складний і з цього питання Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації постійно надає пропозиції Міністерству соціального політики щодо спрощення механізму саме для населення. Однак безперечним є той факт, що на сьогодні це єдина державна програма, яка реально сприяє тому, щоб мешканці району могли своєчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги. І аргументом тому я назву деякі цифри: в минулому опалювальному періоді середній розмір субсидії для сім’ї в сільській місцевості складав 2100 гривень, (тоді як мінімальний розмір пенсії 1854 гривні). А 2100 гривень щомісяця виплачувалися готівкою кожній сім’ї. Тобто ми розуміємо таку реальну підтримку при сплаті житлово-комунальних послуг. Також ми розуміємо, що пікове навантаження на сімейний бюджет для всіх сімей буде саме з жовтня-листопада. І ми розуміємо що це пікове навантаження на сімейний бюджет наших сімей відповідно буде перенесено навантаження на органи соціального захисту населення. Нагадую, що відповідно до законодавства, опалювальний період для нарахування субсидій визначено з 16 жовтня. І саме з цієї дати ми будемо нараховувати субсидії на опалення. Перед органами соціального захисту населення стоїть завдання провести нарахування субсидії на опалювальний період не пізніше чим 25 жовтня. Це дуже складне завдання, однак якщо ми проведемо цю роботу в районі то фактично ми забезпечимо виплату субсидій за жовтень тим сім’ям які одержують через банківські установи до 10 листопада, ті які отримують субсидію через поштові відділення до 25 листопада. Це нам дає можливість, щоб кожна сім’я в нашому районі вже одержала державну підтримку до того моменту коли вони отримають квитанції з новими платіжками за житлово-комунальні послуги. Це дуже важливо і ці дати у нас визначені.

Далі. В сільській місцевості охоплено програмою житлових субсидій – 60 відсотків сімей, в містах – 40 відсотків. За територіальними громадами, згідно законодавства (згідно постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 року №1035), в процесі нарахування житлових субсидій закріплена одна єдина функція – це прийом заяв і декларацій і передача їх в одноденний термін в управління соціального захисту населення, для проведення всього механізму виплати житлових субсидій. З метою забезпечення вказаних функцій, в поточному році, як Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації так і управлінням соціального захисту населення Миргородської райдержадміністрації проведено ряд навчальних семінарів для посадових осіб територіальних громад, направлені макети справ, направлені зразки всих документів, направлено детальну інформацію про умови призначення житлових субсидій. Однак, як показав аналіз Великобагачанська і Великосорочинська громада не в повній мірі забезпечують належну роботу в даному напрямку.

В той час, хочу відзначити що на належному рівні організовано роботу в даному напрямку в Ромоданівській, Великобудищанській, Краснолуцькій, Лютенській, Петрівсько-Роменській, Сергіївській і Шишацькій громаді, де відділи соціального захисту населення громад змогли практично на 100 відсотків організувати і прийняти відповідні документи від населення на призначення субсидії.

Користуючись нагодую, інформація для населення, дуже важлива, ті сімї, які одержували житлову субсидію в опалювальному періоді чи їм було визначено право на отримання субсидії в неопалювальному періоді в «нульовому»  розмірі – їм всім автоматично перепризначимо субсидію з 16 жовтня, тобто звертатись в органи соціального захисту населення – не потрібно. Далі, в зв’язку зі зміною постачальника природнього газу, теж звертатись в органи соціального захисту не потрібно – ми напряму працюємо з постачальниками природного газу і всю необхідну інформацію будемо одержувати і будемо щомісяця призначати і перераховувати субсидії.

Далі, для тих сімей, які вперше звернуться за житловою субсидією і вперше набудуть право на призначення субсидії. А ми так вважаємо, що всі сім’ї, які в межах соціальних норм, будуть сплачувати більше ніж 15 відсотків свого сукупного доходу за житлово-комунальні послуги, необхідно обов’язково звернутись за тим щоб ми визначили право на житлову субсидію. Для вказаних сімей, у разі коли вони звернуться за призначенням субсидії до 16 грудня – ми субсидію фактично призначимо з жовтня місяця, тобто є два місяця для звернення і держава буде повертати субсидію за два місяці з початку опалювального сезону.

Начальник управління соціального захисту населення Миргородської райдержадміністрації                                                                                Людмила ГОРОБЕЦЬ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора