Стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності Миргородської окружної прокуратури на території Миргородського району

Дата: 21.09.2021 15:51
Кількість переглядів: 335

Стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності Миргородської окружної прокуратури на території Миргородського району було розглянуто на восьмій сесії районної ради 8 скликання. З детальною інформацією по цьому питанню перед депутатами виступив керівник Миргородської окружної прокуратури Сергій Шикунов.

Після обговорення доповіді та відповідей на запитання депутати прийняли відповідне рішення. 

Нижче подаємо текст виступу керівника Миргородської окружної прокуратури С. Шикунова.


 

 

Інформація
про стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності
иргородської окружної прокуратури на території Миргородського району

Протягом поточного періоду 2021 року правоохоронними органами району вживались заходи, спрямовані на забезпечення стабільності криміногенної ситуації, захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави в умовах суспільно-політичної ситуації.

За наслідками роботи 8 місяців поточного року, на території району спостерігається тенденція до зниження рівня злочинності на 19%, при середньообласному зниженні на 17%. Протягом зазначеного періоду зареєстровано 1094 кримінальні правопорушення, порівняно з 1349 за аналогічний період 2020 року.

Структуру злочинності складають: 25 особливо тяжких злочинів, 224 тяжких злочинів, 318 не тяжких та 517 кримінальних проступків. Проведеним аналізом даних встановлено, що на території району спостерігається ріст особливо тяжких злочинів на 19% (25 проти 21) та зниження рівня тяжких злочинів на 31,5%, або 224 проти 327.

Ріст особливо тяжких злочинів пояснюється вчиненням 3 умисних вбивств, з яких: 2 на території Миргородської та 1 Гадяцької територіальних громад. Наразі вказані злочини розкрито, провадження перебувають на розгляді в суді.

Окрім цього, скоєно 6 фактів спричинення потерпілим тяжких тілесних ушкоджень, з яких: 2 на території Великобагачанської об’єднаної територіальної громади та по 1 на території Гадяцької, Заводської і Миргородської територіальних громад. З загальної кількості у двох випадках настала смерть потерпілого. Вказані випадки мали місце на території Великобагачанської та Миргородської територіальних громад. Наразі вказані злочини також розкрито, винні особи встановлені. Одне кримінальне провадження перебуває на розгляді в суді, а у іншому, у зв’язку з проведенням підозрюваному стаціонарної психолого-психіатричної експертизи досудове розслідування триває.  

Правоохоронними органами також розкрито факт незаконного позбавлення волі, вчинений на території Гадяцької територіальної громади двома місцевими жителями.  

Значною залишається кількість зареєстрованих правопорушень проти власності. Їх питома вага складає майже 49% із загальної. Зареєстровано 532 злочини проти 658 в 2020 році.

З загальної кількості зареєстрованих: 390 крадіжок, 7 грабежів, 4 розбійні напади, 2 вимагання, 110  шахрайств та 5 привласнень, розтрат, або заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем.

Розбійні напади скоєно на території Ромоданівської, Гадяцької та Лохвицької об’єднаних територіальних громад. Наразі до суду скеровано одне провадження вказаної категорії, у інших досудове розслідування триває.

Активізовано протидію наркозлочинності. У першу чергу зорієнтовано роботу на виявлення фактів збуту наркотичних засобів. Поточного року виявлено на 23% більше злочинів вказаної категорії (27 проти 22). Переважна їх кількість зафіксована на території Миргородської територіальної громади.

Дещо покращено профілактичну діяльність. Так, у половину (7 проти 14) зменшилась кількість правопорушень у молодіжному середовищі. Неповнолітніми скоєно по 2 злочин на території Гадяцької та Лютенської територіальних громад та по 1 – на території Краснолуцької, Миргородської та Шишацької територіальних громад. На 17% зменшилась кількість злочинів, вчинених особами, які їх раніше вчиняли (213 проти 257). Найбільше таких злочинів вчинено на території Миргородської (57), Шишацької (42) та Гадяцької (25) територіальних громад. На 56% (49 проти 112) зменшилась кількість злочинів, вчинених у групі. Найбільше на території Миргородської (19), Лохвицької (9) та Сенчанської (6) територіальних громад. На 21% зменшилась кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (101 проти 128). Найбільше на території Великосорочинської (16), Лохвицької (15) та Миргородської (12) територіальних громад.

Відсоток розкриття злочинів є дещо вищим за середньообласний та складає 60%, при середньообласному 59%.

Процесуальними прокурорам, разом зі слідчими, скеровано до суду 413 обвинувальних актів стосовно 432 осіб.

Прокурорами взято участь у 329 судових засіданнях, з розгляду кримінальних проваджень, з них у 140 з постановленням обвинувальних вироків.

У ході нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, прокурорами встановлено 19 фактів безпідставного невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення. За наслідками досудового розслідування у вказаних провадженнях, 2 на даний час вже скеровано до суду з обвинувальними актами.

З метою проведення повного, об’єктивного та всебічного досудового розслідування, прокурорами слідчим та дізнавачам надано 367 письмових вказівок.

За наслідками перевірки законності винесення слідчими поліції постанов про закриття кримінальних проваджень, прокурорами скасовано, як винесені передчасно та необґрунтовано 109 таких рішень. За наслідками досудового розслідування у таких провадженнях, 10 скеровано до суду з обвинувальними актами.   

Вживались прокурорами заходи і представницького характеру.

На даний час у провадженні судів перебуває 21 позовна заява прокурора на загальну суму понад 215 млн. грн. З початку року судами відкрито провадження у справах за позовами прокурора на суму понад 173 млн. грн.

Переважна кількість позовних заяв стосуються захисту інтересів держави з питань земельних відносин.

Судами задоволено 2 позовні заяви прокурора та забезпечено їх реальне виконання про передачу у комунальну власність, наразі Решетилівської територіальної громади, будинку культури площею близько 2 тис.м.³ та дитячого садка площею понад 900 м.³, розташованих на території   с. Остап’є, колишнього Великобагачанського району.

Протягом поточного року прокурорами розглянуто 119 звернень громадян, з яких 83 стосувались стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях. 

Також, забезпечено участь в розгляді судами 120 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, складених уповноважених на це Законом суб’єктами (у тому числі і за матеріалами прокуратури). За результатами їх розгляду 37 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Робота Миргородської окружної прокуратури, спрямована на виконання функцій  в умовах законодавчих змін, триває.

 

Керівник
Миргородської окружної прокуратури          С. Шикунов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора