До 80-ї річниці бою в урочищі «Шумейкове»

Дата: 20.09.2021 12:49
Кількість переглядів: 306

Цього року виповнюється 80 років від бою у Другій світовій війні, що відбувся в урочищі «Шумейкове» на території Сенчанської сільської територіальної громади. До цієї дати 19 вересня відбувся історико-патріотичний фестиваль «Минуле з нами».

На знак вшанування пам’яті визволителів до вічного вогню заступник голови Миргородської районної ради Олег Карабка, голова Миргородської РДА Віктор Іваненко, голова Сенчанської громади Наталія Сліпухова та численна громадськість поклали квіти.

Опісля офіційної церемонії відбулася військово-історична реконструкція бою, а на території Меморіального комплексу - облаштовано виставку зброї, військового спорядження і техніки.

Довідково: 20 вересня 1941 року у цьому місці потрапила в оточення колона штабу Південно-Західного фронту та Військової Ради. Намагаючись вийти з фашистського кільця, в низовині склали голови близько 800 радянських солдат. Зі зброєю в руках разом із ними того дня загинули начальник штабу В. Тупіков та член Військової Ради фронту М. Бурмістенко. В урочищі, біля джерельця, поліг смертю хоробрих смертельно поранений кулею й розривом ворожої міни командувач Південно-Західним фронтом, Герой Радянського Союзу, генерал-полковник Михайло Петрович Кирпонос.

45 років тому в урочищі було відкрито Меміоральний комплекс. Відтоді це місце двічі на рік – у травні та у вересні – стало місцем паломництва численних гостей, ветеранів та офіційних делегацій.


Фото Олександра Москаленка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора