Фахівці обговорили актуальні питання медицини на соціальній комісії

Дата: 21.05.2021 16:27
Кількість переглядів: 865

21 травня відбулося засідання депутатської комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Підставою для скликання комісії було письмове звернення за підписом головного лікаря КНП «Лохвицький Центр первинної медико-санітарної допомоги»  Миколи Лисенка. У зверненні адміністрація закладу висловила стурбованість та занепокоєння у зв’язку із намірами Заводської та Сенчанської територіальних громад створити власні центри надання первинної медичної допомоги.

На комісію запросили фахівців – керівників первинної та вторинної ланки медицини Миргородського району та голів громад , які є засновниками таких закладів. У залі засідань були присутні: голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, голова Миргородської РДА Віктор Іваненко, депутати райради, які входять до комісії, начальник відділу охорони здоров’я Миргородської міської ради Сергій Михайленко, заступник селищного голови Великої Багачки Олександр Пилипенко, головний лікар КНП «Великобагачанський ЦПСМД» Валентина Хан, головний лікар КНП ЦПСМД Шишацької селищної ради Олександр Іващенко, головний лікар КНП «Гадяцький ЦПМСД» Віра Шаповал, головний лікар КНП «Лохвицький ЦПМСД» Микола Лисенко, голова Сенчанської сільської  ради Наталія Сліпухова, заступник сільського голови Сенчанської сільської ради Тетяна Гайдамака, голова Великосорочинської громади Олександр Тищицький.

Економічні розрахунки, аналіз можливих негативних наслідків у наданні послуг первинної медицини зобов’язують органи влади вжити належних заходів для урегулювання ситуації. Позиція керівників району полягає в тому, що усі проблемні питання необхідно детально обговорювати та діяти виключно в інтересах жителів громад. В умовах боротьби із захворюваністю на COVID-19 безвідповідально приймати рішення, що можуть потягти за собою розбалансованість у взаємодії різних ланок медицини регіону.

Голова комісії, керівник Миргородського ЦПМСД Олександр Фошин розповів про досвід Миргорода у створенні закладів первинної ланки та акцентував увагу на те, що наразі у період пандемії коронавірусу необхідно враховувати ризики не лише фінансові, а ще й ті, які безпосередньо можуть вплинути на послідовність надання медичних послуг.

Заслухали присутні і досвід Гадяча та Великої Багачки у створенні таких центрів. Відзначили, що процес є тривалим та клопітким, включає в себе чимало юридичних аспектів: ліцензування, укомплектування штату, закупівлю обладнання, отримання акредитацій, закупівлю спеціалізованого програмного забезпечення, налагодження системи підписання декларацій з лікарями та багато іншого. З іншого боку, важливо врахувати ще й те, що чимало ФАПів та амбулаторій у громадах дофінансовуються із місцевого бюджету аби функціонувати повноцінно.

Тож на підставі усіх заслуханих аргументів, комісія одноголосно підтримала рекомендації: звернутися до керівників громад із рекомендацією утриматися від подрібнення існуючої мережі закладів первинної ланки медицини до кінця 2021 року; провести інфокампанію для ознайомлення з основними вимогами Наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.02.2018 року №178/24 «Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги», а також довести до відома керівництва області  ситуацію, що склалася, та наміри громад створити власні центри ПМСД.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора