В урочищі Шумейкове вшанували воїнів Південно-Західного фронту, які загинули в одній із найбільших битв Другої світової війни

Дата: 09.05.2021 16:29
Кількість переглядів: 637

9 травня з нагоди 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове, що в Миргородському районі. У заході взяли участь: голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов та його перший заступник Дмитро Лунін, заступник голови Миргородської районної ради Олег Карабка, голова Миргородської РДА Віктор Іваненко, голова Сенчанської громади Миргородського району Наталія Сліпухова, ветерани та громадськість.

20 вересня 1941 року в нерівному двобої з німецькими загарбниками в урочищі загинули воїни Південно-Західного фронту на чолі з командувачем генерал-полковником Михайлом Кирпоносом. Німецький план «Барбаросса» передбачав миттєве захоплення Радянського Союзу, але бійці Південно-Західного фронту затримали хід ворожих військ до Києва на 72 години, що вплинуло на перебіг війни. За офіційними даними, в урочищі Шумейкове загинуло 800 воїнів Південно-Західного фронту, але історики стверджують, що в бою загинуло до 3 тисяч осіб.

Меморіальний комплекс в урочищі відкрили 17 вересня 1976-го. Завідувач КП «Меморіальний комплекс - музей «Шумейкове урочище» В’ячеслав Гвоздовський говорить: «У 1941 році воїни поклали початок перемозі в 1945-му.Тоді була на рахунку кожна година, щоб тил міг краще підготуватися до наступу. За 10 років розкопок в урочищі було знайдено 43 бійця. Цього року 20 вересня перепоховаємо ще 7 воїнів. Скільки насправді тут їх загинуло, точно не скаже ніхто».

Присутні поклали квіти до вічного вогню та хвилиною мовчання вшанували загиблих. Статут свята, яке традиційно проводили в урочищі в травні, збережеться після карантину.


За матеріалами офіційного сайту Полтавської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора