Щоб гроші "ходили" за пацієнтом

Дата: 10.08.2020 14:41
Кількість переглядів: 1864

Фото без опису7 серпня 2020 року голова районної ради Леонід Яринич та голова районної держадміністрації Вікторія Ємець провели виїзну нараду в Миргородській ЦРЛ для вирішення проблеми з технічною готовністю лікарні до надання послуг по пакету „Медична допомога при гострому мозковому інсульті”.

Комунальне некомерційне підприємство „Миргородська ЦРЛ” Миргородської районної ради – спеціалізований лікувальний заклад вторинної ланки медичної допомоги. Як відомо, реформою вторинної ланки охорони здоров’я передбачене безкоштовне надання громадянам гарантованих пакетів медичних послуг. Медичні заклади при цьому отримують кошти за фактично проліковані випадки захворювань. Вартість залежить від діагнозу, а надаються такі послуги при наявності на даний пакет відповідної ліцензії МОЗ. На сьогодні загальна кількість затверджених МОЗ пакетів гарантованих медичних послуг становить 31.
Національна служба здоров’я України (НСЗУ) укладає договори з надавачами медичних послуг та здійснює оплату пролікованих випадків в межах пакетів медичних послуг. Інформація про проліковані випадки передається в режимі реального часу за допомогою інформаційно-обчислювальної мережі МОЗ.
Спочатку між НСЗУ та КНП „Миргородська ЦРЛ” було укладено договір на 7 пакетів. Пізніше, під час спалаху пандемії, додали ще 2 пакети і наразі повний перелік виглядає так:

  • Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу.
  • Цистоскопія (діагностична / з ендоскопічною маніпуляцією).
  • Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
  • Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій.
  • Медична допомога при пологах.
  • Діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини.
  • Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії.
  • Медична допомога, яка надається мобільними медичними бригадами, що створені для реагування на коронавірусну хворобу (COVID-19).
  • Стаціонарна допомога  пацієнтам з коронавірусною хворобою (COVID-19).

У поточному році, за новою моделлю фінансування Миргородська ЦРЛ отримала від НСЗУ за проліковані випадки такі кошти:

  • квітень      – 9 102 397 грн.
  • травень      - 5 489 848 грн. (-39,69%)
  • червень     - 5 501 181 грн. (+0,21%)
  • липень       - 4 911 440 грн. (-10,72%)

Слід зазначити іще одну важливу деталь - КНП „Миргородську ЦРЛ” визначена МОЗ як опорний лікувальний заклад. Цей статус підвищує вимоги до рівня матеріального забезпечення та оснащення. Зокрема, вже розпочато роботу по масштабній добудові приймального відділення – виготовляється проєктно-кошторисна документація. Але цей статус також розширює зону надання медичних послуг на декілька прилеглих районів.
Наказом департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА визначено, що пацієнти з гострим мозковим інсультом госпіталізуються до опорних закладів. Отже, тепер до Миргородської ЦРЛ, згідно цього наказу, будуть в екстренному порядку доставлятися хворі з підозрами на інсульт із 6 районів (Великобагачанського, Хорольського, Шишацького, Лохвицького, Гадяцького та Семенівського).

У чому ж полягала проблема, що стала предметом обговорення на нараді? Відповідь проста - у гарантованих державою грошах, які мають "ходити" за пацієнтом.  А точніше - у вимозі до забезпечення принпципу "гроші ходять за пацієнтом".
Сума гарантованої оплати пролікованого випадку за діагнозом "гострий інсульт головного мозку" без наявності ліцензії на пакет становитиме біля 4 000 грн., а при наявності ліцензії – 26 947 грн. Суттєва різниця в коштах, а, отже, і в обсягах лікування. Обов’язковою умовою отримання ліцензії є забезпечення цілодобової нейровізуалізації методом комп’ютерної томографії. На сьогодні лікарня не має власного томографа. В той же час є можливість використати КТ на умовах оренди. Саме такий варіант було обрано, як наприйнятніший.

У підсумку наради було визначено конкретні кроки для вирішення проблеми та визначено тижневий термін для їх реалізації. Очільники району наголосили на особистій відповідальності керівництва КНП "Миргородська ЦРЛ" за організацію, підготовку та отримання ліцензії на пакет послуг в найкоротші строки. 

Андрій ЄМЕЦЬ
керуючий справами виконавчого апарату Миргородської районної ради

 

Використані джерела:

1. Інформація про оплати надавачам медичної допомоги за програмою медичних гарантій

2. Інформація про укладені договори


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора