1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо.

Дата: 08.05.2020 11:04
Кількість переглядів: 1484

У п'ятницю, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. Цей день проголошено рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у 2014 році (у листопаді). Метою його є вшанування пам’яті тих понад 80 мільйонів людей усіх рас і націй, чиє життя було обірване насильством світового масштабу.

Ми повинні пам'ятати уроки історії, щоб не допустити повторення трагічних подій Другої світової війни, яка стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства.  Цей день - Тим, хто загинув на фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. Але, на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один документ - "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". Фактично він продублював аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню - 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

Тому у резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні - 8 і 9 травня - як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Також Асамблея підкреслила, що ця історична подія стала передумовою створення Організації Об’єднаних Націй і звернулася до держав-членів ООН об’єднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років". Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цей день встановлений задля "вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих".

Шановні миргородці, жителі і гості району! Схилимо голови в знак пам'яті про наших земляків - воїнів, ветеранів, в'язнів концтаборів які загинули в Другій світовій війні та відійшли у вічність вже у повоєнний час і вшануємо їх хвилиною мовчання!

Голова районної ради                              Леонід ЯРИНИЧ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора